Uppsala högar – Kungshögarna

Gamla Uppsala högar
1890: Uppsala högar och kyrkan i bakgrunden. Fotograf Henri Osti (1826-1914), ur Upplandsmuseets arkiv. Köp en print här.

Uppsala högar, eller Kungshögarna, är tre gravhögar i Gamla Uppsala fornlämningsområde som restes under yngre järnåldern för ungefär 1,400 år sedan.

Området kring Uppsala högar var under järnåldern ett maktcentrum. Det var här svearna samlades för att blota till sina gudar. Runt högarna bredde ett välbärgat och välutvecklat samhälle ut sig, och platsen behöll även sin betydelse som religiöst centrum långt efter att Sverige kristnats.

Totalt anses det ha funnits mellan 2,000 och 3,000 gravar i området. Men i just dessa tre gravar sades gudarna Oden, Tor och Frej ligga begravda. Idag kallas de Västhögen, Mitthögen och Östhögen efter sin geografiska placering. Västhögen ansågs vara Tors, mitthögen Frejs och östhögen Odens.

Den erkände arkeologen Birger Nerman (1888-1971) argumenterade för att de tre gravarna i själva verket tillhörde tre sveakungar som nämns i Ynglingatal – Adils, Aun och Egil.

Sommaren 1846 påbörjades en arkeologisk utgrävning för att ta reda på om det låg någon sanning i sägnerna. Riksantikvarien Bror Emil Hildebrand ledde arbetet med utgrävningen av ”Odins hög”, Östhögen. I högens centrum hittade man ett stenröse som täckte en brandgrav. Utgrävningen bekräftade att det faktiskt låg en människa begravd i högen.

Utgrävning av Kungshögarna
1874: Utgrävning av en Uppsala högar – Västhögen. Ett schakt grävdes ner till högens botten och en brandgrav blev frilagd. Fotograf Henri Osti / Riksantikvarieämbetets arkiv.

1874 påbörjades en ny utgrävning, den här gången av ”Tors hög”, Västhögen. Även där hittade man en så kallad brandgrav, och även exklusiva fynd som fragment av en vendelhjälm och en liten guldfiligranmask.

Om ni besöker Uppsala högar, missa inte att även titta in i Gamla Uppsala kyrka som började byggas på 1100-talet. Kyrkan kan vara byggt på platsen för det stora hednatempel som ska ha legat i Gamla Uppsala, omnämnt av Adam av Bremen som Uppsala tempel omkring år 1076.

Hitta dit

Kommer du med bil från E4, följ skyltningen mot Gamla Uppsala och Gamla Uppsala kyrka. Huvudparkeringen ligger öster om den gamla järnvägen.

Gamla Uppsala fornlämningsområde, Uppsala, Sverige

Koordinater: Latitud 59.89805559999999 | Longitud 17.63000009999996

Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Uppland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Karta över Uppland med Södertörn, 1785

259kr - 319kr

Nytryck av historisk landskapskarta över Uppland med Södertörn utgiven 1785.

Denna historiska karta har varsamt restaurerats av oss med avancerade digitala tekniker och trycks i Ångermanland på matt, naturvitt premiumpapper i museumkvalitet. Tack vare dess certifierade åldringsbeständighet kan vi garantera att ditt tryck håller i generationer.

Ram och passepartout ingår ej.

Artikelnr: K016 Kategorier: , , , Tagg:
GTIN: Inte tillgänglig
MPN: K016
Varumärke: Allmogens
Läs mer

Karta över Uppland, Västmanland och Södermanland, 1600-tal

319kr - 999kr

Nytryck av gammal landskapskarta från 1600-talet över Uppland, Västmanland och Södermanland.

Denna historiska karta har varsamt restaurerats av oss med avancerade digitala tekniker och trycks i Ångermanland på matt, naturvitt premiumpapper i museumkvalitet. Tack vare dess certifierade åldringsbeständighet kan vi garantera att ditt tryck håller i generationer.

Ram och passepartout ingår ej.

Artikelnr: 2-1600 Kategorier: , , , ,
GTIN: Inte tillgänglig
MPN: 2-1600
Varumärke: Allmogens
Läs mer

Populära platser