Tjelvars grav

Tjelvars grav
Foto: Char55lotte (CC BY-SA)

I den här skeppssättningen ska enligt sägnen Tjelvar, den förste guten, ligga begraven. Tjelvars son Havde (Hafþi) och hans hustru Vitastjerna (Huítastierna) blev gutarnas förfäder.

Tjelvars grav är en skeppssättning i Boge socken söder om Slite på Gotland, sannolikt från yngre bronsåldern (1100-500 f.kr.). Enligt Gutasagan var Tjelvar den första människan som landsteg på Gotland. Den välbevarade skeppssättningen är 18 meter lång och 5 meter bred, och består av 54 tätt ställda, resta stenar – vissa över en meter höga.

Vad vet man då om Tjelvar?

Jo, Tjelvar förde med sig elden till ön. Innan dess sjönk hela Gotland ner i havet på dagen och stod upp på natten, men som med eldens ankomst stannade uppe. Det har antagits att Tjelvar skulle vara identisk med Tjalve och såsom tjänare till åskguden Tor, vara förknippad med eld. I Gutasagan, den avslutande delen av Gutalagen som nedtecknades under tidig medeltid på 1220-talet och handlar om Gotlands tillblivelse och forntida hävder, kan man läsa följande om denne Tjelvar:

Gutland hitti fyrsti maþr þan sum þieluar hit. þa war gutland so eluist at þet daghum sanc Oc natum war uppj. En þann maþr quam fyrsti eldi a land Oc siþan sanc þet aldri.

– Ur Gutasagan

I översättning till modern svenska låter det som följer:

Gotland hittade först den man som hette Tjelvar. Då var Gotland så förtrollat att det om dagen sjönk och om natten var uppe. Med denne man kom första elden till landet och sedan sjönk det aldrig.

Graven är lite väl ung för att hysa benen efter Tjelvar, med tanke på att de första gutarna kom till Gotland redan på stenåldern. Men man kan aldrig veta säkert, och det är väl just det som gör sägner så fängslande?

Tjelvars grav flygbild
Foto: Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet (CC BY)

År 1741 gjorde Carl von Linné sin Gotländska resa, och då berättar han om vad han såg på vägen mellan Boge och Gothem:

”Tjällvars holme och Tjällvars vik låg jämte vår väg; denna holme var en stor, något upphöjd, fästad vid landet, dock kunde man se att han fordom varit en ö. Denna Tjällvars holme skall hava sitt namn av en Thielward, som före Christi födelse här landstigit och Gotland sig bemäktigat, om eljest de minnesgoda Historici tala sant.”

Tjelvars grav restaurerades år 1938 och då hittade man en liten kista av stenhällar i öster som innehöll brända ben och några krukskärvor. I närheten ligger också två fornborgar som sannolikt är från järnåldern. Bronsåldersröset Majsterrojr ligger något söder om Tjelvars grav.

Hitta dit

Tjelvars grav ligger innan Gothems strandbad vid Vitviken, när du kör väg 146 mot Slite.

Koordinater: Latitud 57.6278601 | Longitud 18.73253169999998

Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Gotland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Populära platser