Skriv för Allmogens

Porträtt av författaren Stieg Trenter (1914-1967) vid sin skrivmaskin rökande på en pipa. Foto: K.W. Gullers / Nordiska museet (CC BY-NC-ND)

Vill du vara med och väcka de döda till liv igen?

Det är just vad vi gör här på Allmogens, genom att dela med oss av vår svenska historia, vårt nordiska kulturarv, våra förfäders levnadsöden. Om du gillar att skriva och brinner lika mycket för dina rötter som vi gör, är du välkommen att ansöka om att bli vår nyaste skribent!

Inte vilken historia som helst

Här på Allmogens sysslar vi inte med vilken historieskrivning som helst. Vi har som mål att lyfta fram – inte kungarnas, politikernas eller de eviga krigens historia – utan allmogens historia och folkkultur, och våra förfäders strävan efter lycka, fred och frihet genom århundradena.

Förslag på ämnen att skriva om

  • Historiska händelser och epoker
  • Kulturhistoriska sevärdheter
  • Kulturhistoriska personligheter
  • Folktro, folksagor och sägner
  • Högtider och traditioner
  • Allmogekultur
  • Vårt frihetsarv från forntid till Folkungarna, Engelbrekt och Nils Dacke

Ersättning

Vi får in en del pengar via donationer och butiken och kan nu därför erbjuda dig som bidrar till vårt folkbildningsarbete viss betalning för varje publicerad text. Precis som tidigare vinner du självklart också evig ära för din kulturgärning.

Hembygdsförening? Varmt välkommen!

Medlemmar i hembygdsföreningar är varmt välkomna att å föreningens vägnar bidra med kunskap om din hembygds kulturarv och historiska platser. På så sätt får fler ta del av er hembygds historia, och föreningen får dessutom ett tillskott i kassan!

Redo att bli skribent? Kontakta mig!

Skicka ett mail till daniel@allmogens.se och berätta vad du vill skriva om!

/ Daniel Sjöberg

Hälsing

Om vi sätter oss in i våra fäders liv, så finner vi, att de har fått göra oändligt mycket större offer för landet än vad vi nu levande svenskar ännu har behövt göra. Vi finner då, att vårt folk under sin historia många gånger varit hårt beträngt och befunnit sig i stor nöd. Det har många gånger varit hotat till livet. Men det har överlevt – det har alltid förmått rädda sin fritid och sin framtid. Detta faktum kan nu åt oss, deras efterkommande, skänka en fast förtröstan, det kan ge oss ny styrka att uthärda.

Vilhelm Moberg / talar på föredrag vid försvarslånefest i Karlstad 15 mars 1942