Skriv för Allmogens

Vill du vara med och väcka de döda till liv igen? Det är just vad vi gör här på Allmogens, genom att dela med oss av vår svenska historia, vårt nordiska kulturarv, våra förfäders levnadsöden. Om du gillar att skriva och brinner lika mycket för dina rötter som vi gör, är du välkommen att ansöka om att bli vår nyaste skribent!

Här på Allmogens sysslar vi inte med vilken historieskrivning som helst. Vi har som mål att lyfta fram – inte kungarnas, politikernas eller de eviga krigens historia – utan allmogens historia och dess folkliga kultur. De helt vanliga människornas historia, småfolkets historia, och dess strävan efter lycka, fred och frihet genom århundradena.

Förslag på ämnen att skriva om

  • Historiska händelser och epoker
  • Kulturhistoriska sevärdheter
  • Kulturhistoriska personligheter
  • Folktro, folksagor och sägner
  • Högtider och traditioner
  • Allmogekultur
  • Vårt frihetsarv från forntid till Folkungarna, Engelbrekt och Nils Dacke

Ersättning

Vi får in en del pengar via donationer och butiken och kan nu därför, utöver att du vinner evig ära, erbjuda dig som bidrar till vårt folkbildningsarbete en mindre summa pengar för varje text – upp till 500 kr beroende på längd och innehåll. Självklart ska det vara bra skrivna texter och gärna med bra foton (som får användas fritt av oss).

Hembygdsförening? Varmt välkommen!

Det vore hemskt kul om du är medlem i en hembygdsförening och vill å föreningens vägnar bidra med kunskap om din hembygds kulturarv och historiska platser. På så sätt får fler ta del av er hembygds historia, och föreningen får dessutom ett tillskott i kassan!

Redo att bli skribent? Kontakta mig!

Skicka ett mail till daniel@allmogens.se och berätta vad du vill skriva om!

/ Daniel Sjöberg

Om vi sätter oss in i våra fäders liv, så finner vi, att de har fått göra oändligt mycket större offer för landet än vad vi nu levande svenskar ännu har behövt göra. Vi finner då, att vårt folk under sin historia många gånger varit hårt beträngt och befunnit sig i stor nöd. Det har många gånger varit hotat till livet. Men det har överlevt – det har alltid förmått rädda sin fritid och sin framtid. Detta faktum kan nu åt oss, deras efterkommande, skänka en fast förtröstan, det kan ge oss ny styrka att uthärda.

Vilhelm Moberg / talar på föredrag vid försvarslånefest i Karlstad 15 mars 1942