Historien om Allmogens tryckeri

En gammal man sitter och lagar nät, Ulvön i Västernorrland. Foto: Viktor Lundgren / Nordiska museet (CC BY-NC-ND)

Med kärlek till våra rötter

Denna verksamhet föddes ur en idé. En idé så simpel, och sedan urminnes tid så naturlig, men som i dessa tider kan framstå som närmast radikal. Det är idén att rötter spelar roll.

Att vår historia, vårt svenska kulturarv, ja själva minnet av våra förfäder och deras strävan inte bara är värt att bevara utan även något att vörda och känna stolthet över.

Vår historia ger oss ovärderlig kunskap och referenspunkter för att navigera och förstå samtiden – och på stadig grund ta klivet in i framtiden. Vi har en rätt till vår historia, och våra förfäder förtjänar en sanningsenlig berättelse om deras liv, deras strävan, deras frihetskamp, deras handlingar, tankar och traditioner. Driven av den övertygelsen arbetar vi för att hålla den svenska allmogens historia levande.

Här väcker vi våra döda till liv igen.

/ Daniel Sjöberg, Allmogens grundare

Vi väcker historien till liv igen – ett tryck i taget

I Allmogens butik hittar du, vågar vi påstå, Sveriges mest unika samling av historiska motiv. Våra reproduktioner av gamla kartor, konstverk och fotografier är handplockade guldkorn ur djupen av Sveriges många arkiv – från 500 år gamla kartor till älskade svenska konstverk och gamla foton från alla Sveriges landskap.

Nåja, det är visionen för 2021 i alla fall. Vi är fortfarande i startgroparna, och jobbar hårt med att lägga till fler motiv i sortimentet.

Genom att skippa mellanhänder och ha vår hand på varje steg i produktionen, från tryck till packning, kan vi dessutom erbjuda trycken till riktigt schyssta priser.

1955: Daily Rönnblad i arbete i sortersalen på pappersbruket Papyrus i Mölndal. Foto: Lennart Håwi / Mölndals stadsmuseum

Tryckt i Sverige

Våra väggkartor och posters trycks från och med 2021 i hjärtat av Ångermanland på högkvalitativt papper. Vi har valt ett matt papper med en ytvikt på 200 g/m² som är miljöcertifierat, trä- och syrafritt och uppfyller museers höga krav på arkiv- och åldringsbeständighet (ISO 9706).

I praktiken innebär det att papperet helt enkelt har en extremt lång livslängd, flera hundra år, innan det börjar brytas ned och falla sönder. Men papperet är inte allt. Alla tryck börjar förr eller senare att blekna och gulna när de utsätts för UV-strålning från solen. Men med våra pigmentbaserade färger och ett papper som är helt fritt från optiska vitmedel kan du räkna med att ditt tryck är lika vackert i flera generationer framöver, särskilt om du monterar trycket i en ram bakom glas.

1% till kulturarvet

Genom ditt köp stödjer du inte bara Allmogens folkbildande och kunskapsbevarande verksamhet. 1% av försäljningen går dessutom direkt tillbaka till det svenska kulturarvet genom Kulturbonusen.

Genom ditt köp bidrar du direkt till att även våra efterkommande får uppleva våra vackra kulturarvsmiljöer.

Fotograf: Hasse Schröder
Detalj ur Anders Zorns tavla ”Midsommardans” (1897).

Tryckt på premiumpapper

Ditt motiv trycks på vackert, matt, och riktigt rejält premiumpapper.

Tryck som håller

Vi använder enbart syrafritt, åldringsbeständigt papper utan optiska vitmedel (OBA) i vår produktion.

Snabba leveranser

Leveranser lämnar vårt lager två gånger varje vecka.

Till historiska kartorna

Det kan icke ofta nog sägas, att vårt folk på det hela taget ännu är mycket lyckligt ställt i jämförelse med andra folk i vår världsdel. Och för att få jämförelser från vårt eget land, så bör vi under tunga dagar som dessa blicka tillbaka och minnas våra fäders tillvaro, våra fäders strävan och problem – vi bör erinra oss hur deras liv gestaltade sig under hårda tider, som liknar vår egen tid. Vår historia är nämligen både en god läromästare och en god styrkekälla – det skall vi snart finna.

Vilhelm Moberg / Författare