Stensättersborgen

Stensättersborgen
Den övre muren, fotad mot söder. Foto: Mikael Lindmark / CC BY-SA 3.0

Fornborgen på Borgberget, även kallad Stensättersborgen, tornar upp sig 190 meter över havet i Ytterlännäs socken i Ångermanland och är en av Norrlands 23 kända fornborgar.

Från Stensättersborgen har du en vacker utsikt över Ångermanälvens mynningsområde och Bollstabruk ute vid kusten 3 km bort. Det som gör fornborgen på Borgberget särskilt unik bland Norrlands fornborgar är att den har den högsta och mest välbevarade muren. Borgberget stupar brant på alla sidor förutom mot sydöst där det är flackare. Där stöter man istället på en 135 meter lång, kallmurad stenmur som är upp till 2.5 meter hög och 4 meter bred på sina ställen. Inne i fornborgen finns spår av två husgrunder och även en uthuggen källa där färskvatten hämtades.

Öppningen i den övre muren, med utsikt över Bollstabruk vid Bollstafjärden. Foto: Mikael Lindmark / CC BY-SA 3.0

Muren har en två meter bred ingångsöppning mot söder, och nedanför finner man en andra, mer oregelbunden mur som är 45 meter lång, 2-3 meter bred och upp till en meter hög. I sydväst slutar båda murarnas ändar vid ett stup. Nedanför den kortare muren finns även vad Riksantikvarieämbetet tror är resterna av en tredje mur.

Norrlands 23 registrerade lämningar efter fornborgar, som vittnar om en järnålderstid som var allt annat än fredlig. Karta: Riksantikvarieämbetet

Inga arkeologiska utgrävningar har heller skett i eller runt fornborgen. Ingen exakt datering har därför gjorts, men denna fornborg torde härstamma från samma tid som många andra av Norrlands fornborgar, dvs. år 300-700 e.Kr. Under en arkeologisk utgrävning vid en annan fornborg i Ångermanland, Rogstaklippen, fann man kolrester som kunde dateras till ca 400–550 e.Kr.

Hitta dit

Borgberget nås enklast via en stig som börjar vid en skogsväg som går mot norr från byn Stensätter, efter vilken fornborgen fått ett av sina namn.

Koordinater: Latitud 63.0118196 | Longitud 17.6233454

Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Ångermanland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Karta över Jämtland, Ångermanland och Medelpad, 1771

259kr

En gammal landskapskarta från 1771 över Jämtland, Ångermanland, Medelpad och Åsele lappmark.

Denna historiska karta har varsamt restaurerats av oss med avancerade digitala tekniker och trycks i Ångermanland på matt, naturvitt premiumpapper i museumkvalitet. Tack vare dess certifierade åldringsbeständighet kan vi garantera att ditt tryck håller i generationer.

Ram och passepartout ingår ej.

Artikelnr: 2-1771 Kategorier: , , , , , Taggar: , , ,
MPN: 2-1771
Varumärke: Allmogens
Läs mer

Karta över Ångermanland, 1780

149kr - 199kr

En gammal väggkarta över Ångermanland från 1780, graverad av kopparstickaren Fredrik Akrel (1748-1804).

Denna historiska karta har varsamt restaurerats av oss med avancerade digitala tekniker och trycks i Ångermanland på matt, naturvitt premiumpapper i museumkvalitet. Tack vare dess certifierade åldringsbeständighet kan vi garantera att ditt tryck håller i generationer.

Ram och passepartout ingår ej.

Artikelnr: 5004783 Kategorier: , , Tagg:
MPN: 5004783
Varumärke: Allmogens
Läs mer

Populära platser