maj
Anundshög är Sveriges största forntida gravhög, 9 m hög och 64 m i diameter. Troligen från 500-700 e.Kr. Folktraditionen säger att det är kung Bröt-Anund som vilar där inne, men graven har aldrig grävts ut.
Anundshög (eller Anunds hög) är namnet på en storhög i utkanten av Västerås, Badelunda socken, Västmanland, och även namnet på fornminnesområdet som högen ligger i som täcker en yta på ca 200×200 meter. Det är idag ett av Sveriges rikaste och största fornminnesområden.
Hela bygden var i forna tider ett kulturellt centrum för västra Mälardalen och en av knutpunkterna för handeln under vikingatiden. I fornminnesområdet har man hittat 42 fornlämningar som består av 12 gravhögar, 10 runda stensättningar, 5 skeppssättningar, 14 resta stenar och 1 runsten, runstenen Vs 13.
Redan på stenåldern för omkring 4500 år sen började våra förfäder slå sig ned på den långa Badelundaåsen som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Åsen har tillsammans med Dalälven historiskt varit de viktigaste färdvägarna upp mot övre Dalarna, och många passerade därför Anundshög på sina handelsfärder. Anundshög blev ett maktcentrum där man fortfarande samlades till ting nära 4000 år senare på medeltiden.
Hitta dit
Koordinater: Latitud 59.6304285 | Longitud 16.6449689
Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan.
Prenumerera på YouTube:
Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!
Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente
Historiska kartor över Västmanland
Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 3% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!