Fågelsjö Gammelgård ”Bortom Åa”

Gammelgården i Fågelsjö. Foto: Catasa (CC BY-SA)

Fågelsjö Gammelgård, eller ”Bortom Åa” som den också kallas, är en Hälsingegård i Fågelsjö, Orsa finnmark, i gränslandet mellan Dalarna, Hälsingland och Härjedalen.

Fågelsjö gammelgård, även kallad gården ”Bortom Åa”, är en hälsingegård och välbevarad kulturmiljö i Fågelsjö by, Orsa finnmark i norra Dalarna. Den är belägen i den del av Los socken som tidigare utgjorde Hamra församling, men tillhörde fram till ca 1840 Mora socken. Till gården hör även härbren, loftbod, bagarstuga och en bössmedja, som är en av gårdens främsta sevärdheter.

Fågelsjö by uppstod under 1600-talets skogsfinska kolonisation i Österdalarna. Omkring 1670 slog sig de första skogsfinnarna ner i Fågelsjö, efter att ha bott i Sverige i två generationer i byn Tandsjöborg ca 15 km söder om Fågelsjö. Under 1690-talet anlades det som skulle bli Fågelsjö gammelgård.

Festsalen i Fågelsjö Gammelgård
Festsalen i Fågelsjö Gammelgård. Foto: Catasa (CC BY-SA)

Under 1700 och 1800-talen växte hemmanet till en av de rikaste gårdarna i bygden, och särskilt bonden Jonas Olsson (1832-95) fick en framträdande position i byn och socknen. Gården var i samma släkts ägo under sju generationer, och varje släktled satte sin prägel på gården. Den nuvarande gamla mangårdsbyggnaden, en timrad parstuga i en våning, uppfördes 1818 för att sen förändras och byggas på under hela 1800-talet. 1822 byggde man på ett till våningsplan och husets interiörer fick sin prägel under under Jonas Olssons (1832-1895) tid.

Folkdans vid Fågelsjö gammelgård
Dansande män och kvinnor i folkdräkt framför gammelgården, okänt år. Foto: Länsmuseet Gävleborg (CC BY-NC)

Gården ärvdes 1895 av Jonas enda dotter Kristina (1869-1943). Hon gifte sig som 18-åring med Mårten Persson, också han född i Fågelsjö. Paret fick aldrig barn, och vid sin bortgång 1943 testamenterade Kristina hela gården till Los kommun. Gården ägs idag av Ljusdals kommun och förvaltas av Fågelsjö hembygdsförening.

Under tidigt 1900-tal var byn Fågelsjö fyll av liv med sågverk, möbelfabrik, skola, affär och postkontor. I slutet av 1920-talet nådde järnvägen byn vilket stärkte tillväxten. Fågelsjö utgör idag typisk avfolkningsbygd och har drygt 20 invånare, men gammelgården är fortfarande ett populärt besöksmål och fungerar nu som hembygdsgård med guidade visningar under sommarhalvåret, kafé och hantverksbutik.

Härbredörr
Härbredörr med väl tilltagen låsning, hälsingegården ”Bortom Åa”. Foto: Hilding Mickelsson / Hälsinglands museum (CC BY-NC)

Läs mer om ”Bortom Åa” på hembygdgårdens hemsida.

Hitta dit

Europaväg 45 – Inlandsvägen – passerar ca 3 km från byn Fågelsjö. Inlandsbanan har hållplats i Fågelsjö, ca 3 km från Gammelgården. Fågelsjö ligger i anslutning till Nordic areas betalledsystem med över 100 mil preparerade skoterleder.

Fågelsjö Gammelgård, Fågelsjö Gryssjövägen, Los, Sverige

Koordinater: Latitud 61.7960982 | Longitud 14.63540439999997

Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Dalarna

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Populära platser