Handla våra historiska kartor

Den svenska fikakulturen

Svensk fika
1937: Kaffepaus i humleodling. Troligtvis Skåne. Foto: Gunnar Lundh / Nordiska museet (CC BY-NC-ND)

Varma, nybakta kanelbullar med mjölk, hallongrottor, kolasnittar, mandelkubb, bondkakor, schackrutor, lussebullar, smörgåstårta, prinsesstårta, jordgubbstårta, ja det finns inte brist på gosaker när svensken fikar. Här kommer lite om den svenska fikakulturens historia.

Att fika är en social tradition i Sverige. Med begreppet avses en paus för att dricka kaffe, té eller någon annan dryck, ofta i kombination med ”fikabröd” i form av söta bakverk. Vanliga inslag i svensk fikakultur är kanelbullen, sockerkakan och olika sorters småkakor. Ibland kan fikabrödet ersättas av en smörgås eller frukt.

Ordet ”fika” kommer från en äldre förvrängning av ordet kaffe. Benämningen uppkom på 1800-talet, då det var populärt att på skoj tala ”backslang”, ett slangspråk där stavelser kastades om. Kaffe, som dialektalt kallades kaffi, blev då fika. Därur har sedan ordet ”fik” uppkommit som alternativ benämning på konditori eller kafé.

Fika har blivit en väletablerad del av den svenska vardagskulturen, vilket bidragit till att svenskarnas kaffekonsumtion är bland de högsta i världen. Att fika tillsammans, antingen i någons hem eller på en servering, är en umgängesform där vänner kan samlas för samtal. Ofta serveras fika i samband med föreningsmöten och sammankomster. Fikapauser ses i allmänhet som självklara på svenska arbetsplatser, där det är vanligt att ha fikarast under både för- och eftermiddag. Fikat blir då ett sätt att vila och mötas, men även ett forum för diskussion och idéutbyte.

Tryckta källor:

Holm, Pelle (1976), Bevingade ord, Albert Bonniers förlag

via Kulturminnet.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

En tanke om “Den svenska fikakulturen

  1. Pingback: Året som gått | Kulturminnet

Kommentarsfältet är stängt.