Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan

Häxberget i Torsåker

Häxberget i Torsåker
Häxberget på gränsen mellan socknarna Torsåker, Ytterlännäs och Dal. Foto: Daniel Sjöberg / Allmogen.org (CC BY-SA)

På Häxberget i Torsåker, Ångermanland, mördades 71 kvinnor, män och barn av statskyrkan den 1 juni 1675. Det påstådda brottet: Häxeri.

1 juni 1675 kulminerade häxprocessen i Torsåker, Ångermanland, i att 71 oskyldiga ur traktens allmoge halshöggs och brändes på bål uppe på Häxberget eller Bålberget som då låg vid gränsen mellan Torsåker, Dal och Ytterlännäs socknar.

Häxprocessen i Torsåker var den största häxprocessen under häxhysterin Det stora oväsendet som ägde rum 1668–1676 i Sverige. Var femte kvinna i Torsåker, Dal och Ytterlännäs socknar mördades på det här berget. 65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar.

Läs mer om häxprocessen i Torsåker, och häng med när Expedition Allmogen följde i de mördades fotspår:

Hitta dit

På vägen söder om Häxberget finns en parkeringsficka och en skylt där det står "Häxberget" som pekar upp mot en stig. Promenera den enkla stigen ett par hundra meter upp på berget där du hittar minnesstenen.

Koordinater

Latitud: 63.0497552

Longitud: 17.685087100000032

Testa Allmogens nyhetsbrev!

Jag vet, jag vet. "Pop-ups" är inte okej. Men just det är poängen: internet är en rörig plats men Allmogen manar till eftertanke. Så varför inte ge det lite tid för reflektion? Varje söndagmorgon kl 06.00 får du ett mail med alla veckans intressanta artiklar från mig, Daniel Sjöberg, direkt till din inbox. Vad säger du?

Du har anmält dig!