Häxberget i Torsåker

Häxberget i Torsåker
Häxberget på gränsen mellan socknarna Torsåker, Ytterlännäs och Dal. Foto: Daniel Sjöberg / Allmogen.org (CC BY-SA)

På Häxberget i Torsåker, Ångermanland, mördades 71 kvinnor, män och barn av statskyrkan den 1 juni 1675. Det påstådda brottet: Häxeri.

1 juni 1675 kulminerade häxprocessen i Torsåker, Ångermanland, i att 71 oskyldiga ur traktens allmoge halshöggs och brändes på bål uppe på Häxberget eller Bålberget som då låg vid gränsen mellan Torsåker, Dal och Ytterlännäs socknar.

Häxprocessen i Torsåker var den största häxprocessen under häxhysterin Det stora oväsendet som ägde rum 1668–1676 i Sverige. Var femte kvinna i Torsåker, Dal och Ytterlännäs socknar mördades på det här berget. 65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar.

Läs mer om häxprocessen i Torsåker, och häng med när Expedition Allmogen följde i de mördades fotspår:

Hitta dit

På vägen söder om Häxberget finns en parkeringsficka och en skylt där det står "Häxberget" som pekar upp mot en stig. Promenera den enkla stigen ett par hundra meter upp på berget där du hittar minnesstenen.

Koordinater: Latitud 63.0497552 | Longitud 17.685087100000032

Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Ångermanland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Populära platser