Handla våra historiska kartor

Gamla vedspisar – snart ett minne blott?

Gammal vedspis
1924: Lantkök med vattenspann, kopparkastruller och en trogen gammal vedspis. Foto taget i Norr Enby, Sorunda socken, Sotholms härad, Södermanland. Foto: Gösta Berg (CC BY-NC-ND)

Att rädda en gammal vedspis från järnskroten och sätta in i torpet kan snart vara ett minne blott – om miljöfascisterna får som dom vill.

Ah, vedspisen. Den har funnits i blott 150 år (grovt räknat), men för mig är det ändå en av de första sakerna jag tänker på när jag drömmer mig tillbaka till gamla dagar och tidigare släktens liv.

Men nu är det snart slut med det dagdrömmandet. I alla fall om du faktiskt vill ta steget och installera en gammal vedspis i köket eller i stugan och på så sätt bevara en liten del av vårt svenska kulturarv.

För nu är det så att staten från juli 2018 i princip förbjuder nyinstallation av gamla vedspisar – ”för miljöns skull”. Överförmynderiet slår till igen. Installerar ni trots de högre kraven på verkningsgrad en gammal vedspis i hemmet blir både husbonde och husmor kriminella. Om länsman eller sotaren får reda på det d.v.s. Mitt tips är att ni inte berättar. En svensk tiger, som det heter.

Att elda för kråkorna i en öppen spis går däremot bra även i fortsättningen hälsar staten. Kontentan är att det är okej att elda på så mycket du vill, bara du inte drar någon större nytta av brasan. Men nåde dig om du lyckats skrapa ihop en slant och vill rädda en gammal vedspis så du också kan steka lite köttbullar och värma dig en kall vinterdag när strömmen går.

Samtidigt har vi en annan del av staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som säger att medborgarna måste ta mer eget ansvar och bli bättre på att klara sig själva om exempelvis strömmen går.

Logiskt? Nej, staten är inte känd för att vara logisk.

För att inte tala om en sån sak som att TRE MILJARDER människor i världen lagar mat över öppen eld. Varje dag.

Nu kan förstås inte den svenska statens långa arm nå ända dit bort och ta hand om den lilla miljöboven, även om jag garanterat tror att dom skulle kasta sig (och våra skattepengar!) över den utmaningen om dom fick chansen.

Istället ger dom sig på de svenska undersåtarna – i det här fallet det stora problemet med alla svenskar (hur många tror ni det rör sig om?) som köper begagnade vedspisar på Blocket till sommarstugan för att kunna laga mat och hålla värmen när strömmen går.

Det här förbudet drabbar förstås inte folk med feta plånböcker som kan slänga ut 20,000 kr för en nyproducerad miljömärkt vedspis som uppfyller de hårdare kraven. Det drabbar folk som har det lite mer knapert, som helt enkelt kommer få klara sig utan vedspis. Det drabbar folk på landsbygden. Det drabbar folk i Norrland. Det drabbar samma personer som drabbas hårdast av höjningarna av bensinskatten, som också råkar vara samma personer som drabbas mest av strömavbrott och är mest utelämnade vid kriser.

Dom ska ha det svårare att stå på egna ben, tycker staten. För den miljöfascistiska staten hatar självständiga människor. Speciellt mindre bemedlade människor som är så fräcka att dom köper begagnat, så staten går miste om både moms och vinstbeskattning.

Men överförmyndarna står inte oemotsagda. Rättfärdiga människor står inte som någon undersåte och niger inför staten och tackar ödmjukast för att den ser efter allas vårt bästa – för att inte tala om miljöns bästa – när den drar åt snaran kring våra friheter. När staten sysslar med dumheter, och det gör den ofta, då måste man ryta ifrån. Den regeln gäller vare sig det handlar om gamla vedspisar eller skattesubventionerade stormaktsambitioner.

”Den behöfver skrika högt, som vill skrämma fan”, som det gamla ordspråket heter. Det gäller också när man vill skrämma politiker och byråkrater. Den som ropar högst vinner.

Vad kräver då den mindre bemedlade allmogen av de makthavare i landet som fortfarande har sitt förnuft i behåll?

Vi kräver ett ovillkorligt undantag för de kulturskatter som våra gamla vedspisar är, och det undantaget skall sträcka sig så långt in i framtiden att dagens verklighetsfrånvända byråkrater sedan länge pensionerats och ersatts av folk som i alla fall står med en fot på jorden.

Vi kräver det som gammalt och fornt har varit, som Smålands allmoge en gång krävde av Gustav Vasa. Vi kräver lite vett och sans. Lite sunt förnuft. Lite logik. Lite ödmjukhet. Är det för mycket begärt?

På samma gång vädjar jag till landets alla sotare att framöver, om nu de här irrationella regeländringarna blir verklighet, ta den lilla människans parti framför statens om du råkar komma hem till någon som satt in en gammal klenod till vedspis som kanske inte lever upp till den veganska elcykelsubventionerande överhetens moderna miljökrav. Se mellan fingrarna. Fria hellre än fäll. Idka civil olydnad. Det är i din makt att göra rätt när staten gör fel.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

5 tankar om “Gamla vedspisar – snart ett minne blott?

 1. Rikard säger:

  Hej.

  Jag bor i ett hus på landet numera (efter över tjugofem år i några av Sveriges värsta ghetton) och i källaren är där en bastu som kan eldas med ved.

  Jag undrar vad den helt fritt på golvet stående kaminen räknas som?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Daniel Sjöberg säger:

   Hej Rikard!

   Jag är absolut ingen expert på området, men jag skulle gissa att det räknas som en vanlig kamin. Men eftersom den redan är installerad så berörs du oavsett inte av de här nya bestämmelserna, så du bör kunna sova lugnt!

   / Daniel

 2. Björn säger:

  Jag gör upp eld i spisen och kokar mitt handmalda kaffe där.var morgon. De får bära ut min döda kropp före vedspisen.

 3. Rose-Marie, Huddinge säger:

  Vad har hänt med logiskt tänkande och känsla för vårt kulturarv? Hur ska vi överleva vid en eventuell kris? Hur liten del skitar inte vedspisen ner i sammanhanget?

  Jag blir så ledsen och upprörd när människor saboterar andra människors goda gärning att minska slit och släng politiken och tänka framåt.

  Jag bor i ett förhållandevis nytt hus men installerade under bygget en underbar renoverad gammal vedspis från ca 1899. Den har varit till stor hjälp vid många elavbrott och hjälp till att värma huset när det varit tuffa vintrar. Utan den hade vi fått både frysa och gått utan mat….

  Förlåt en dum fråga, men är det någon som tänker när dom kommer med så vansinniga förbud?!

  Sluta slit å släng politiken och tänk praktiskt på miljön och spara på jordens resurser. Använd och värna om vårt kulturarv.
  Sluta kasta bort tid och resurser på knappt märkbara ”problem” och lägg energi på sådant som kan göra verklig skillnad., tex matsvinnet, minimala resurser för barn och unga som mår dåligt i vårt samhälle.
  Det finns så mycket större och viktigare saker att åtgärda än den ytterst Lilla del som fortfarande behöver och värnar vår kultur…

 4. Per säger:

  Reglerna tolkas väldigt olika i olika kommuner. Jag har bott i hus som värmts med gas, koks, antracit, el, ved, fotogen och torkad koskit. I vedpanna och kamin,kakelugn, vedspis och öppen spis. Jag kan eldning! I en liten ort i mellansverige skulle jag installera braskamin. Valde noga ut en ny kamin med reglage för primärluft, sekundärluft och tertiärluft. Eldfast tegel i brännkammaren, mycket effektiv. Men, tjänstemannen på kommunen hittade den inte i sina listor och den godkändes inte. Jag bad att få betala sotare eller brandingenjör för att inspektera den, men nekades det. Eftersom den inte fanns på listan, fick den inte installeras. Av en slump fick jag veta att öppen spis var enklare att få godkänd. Frågade då, mest på skämt, ”blir den godkänd om jag tar bort luckorna? Då brinner den ju som en öppen spis. Svaret blev JA . Alltså om jag förstörde den effektiva braskaminen och eldade utan luckor,med väldigt mycket mer oförbrända gaser och sot ut genom skorstenen, då klassades den som öppen spis och godkändes. Jag gav upp, installerade den på annan ort där den nu stått i många år, sotad och kolla d regelbundet utan anmärkningar.

Kommentarsfältet är stängt.