Handla våra historiska kartor

Gör din plikt – läs en bok

Foto: Einar Erici, 1930-tal / Riksantikvarieämbetet
Foto: Einar Erici, 1930-tal / Riksantikvarieämbetet

Dela på FacebookDela på WhatsAppDela på TelegramDela på X (Twitter)I ”dumhetens och ytlighetens tidevarv” är bildning ”din räddning från samtiden” skriver Lars Anders Johansson (@Budoarstamning) i Gefle Dagblad. En artikel väl värd att läsas. ”Livet är för kort för att fyllas med dumheter och trams. Historiens skarpaste hjärnor och mest högtstående konstnärliga verk finns till […]

I ”dumhetens och ytlighetens tidevarv” är bildning ”din räddning från samtiden” skriver Lars Anders Johansson (@Budoarstamning) i Gefle Dagblad. En artikel väl värd att läsas.

”Livet är för kort för att fyllas med dumheter och trams. Historiens skarpaste hjärnor och mest högtstående konstnärliga verk finns till ditt förfogande. Om du vill.” – Lars Anders Johansson

Lars Anders är förstås inte först med den tanken. Redan för cirka 2000 år sedan skrev den romerska stoiska filosofen Seneca följande i texten ”Om livets korthet”:

”Eftersom naturen ger oss möjlighet att ingå ett partnerskap med varje tidsålder, varför inte vända oss bort från denna korta och övergående tidsperiod och hänge oss helhjärtat till det förflutna, som är gränslöst och evigt och kan delas med bättre män än oss?”

”Det sägs att kunskap är makt”, skriver Lars Anders. ”Att hindra någon från att skaffa sig kunskap är att hålla dem maktlösa.”

Visst är det så. Det är därför makten vill att du ska hålla dig inom de referensramar som dom själva skapat och tilldelat dig. Hur då tilldelat? Jo, genom den statliga läroplanen och genom de opinionsbildande mediekanaler som är lojala mot makten, ja rent av utgör en stor del av makten i dagens Sverige. Så skapas lydiga undersåtar.

Skulle undersåtarna råka skaffa sig bildning och andra referensramar än maktens så kanske dom inser hur grovt dom blir bedragna, och får för sig att dom inte längre vill bära makten på sina axlar.

Plikten att värna hem och familj mot yttre och inre fiender tar jag på största allvar. Bara en plikt sätter jag högre. Bildningsplikten. Genom bildning lär du känna dig själv och din samtid, men du lär dig även att känna igen frihetens fiender och fredens vänner.

Lär känna din historia. Utforska världshistorien. Lär dig om geopolitik, makt, ekonomi, österrikisk ekonomi, om civilisationers uppgång och fall. Utforska olika filosofiska skolor (tips: stoicismen). Lär dig om rätt och fel, moral och etik, gott och ont, om meningen med livet. Filosofera. Läs poesi. Skriv poesi. Lär dig allt det som du inte fick lära dig i skolan. Och allt det du fick lära dig i skolan, ja det du kommer ihåg i alla fall, glöm alltihop och lär om utan statens ideologiskt färgade filter.

Gör din plikt. Läs en bok! Varför inte börja med någon av Vilhelm Mobergs böcker? ”Rid i natt!”, till exempel.

Foto: ”En man som läser en bok.” taget av Einar Eirici, 1930-tal / Riksantikvarieämbetet

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt