Havängsdösen

Havängsdösen

Havängsdösen på Österlen är en av de mest kända stenkammargravarna i Sverige och ligger majestätiskt vid kusten till Östersjön

Havängsdösen är en stenkammargrav (megalitgrav) i Haväng på Österlen från yngre stenåldern, också kallat bondestenåldern. Dösen byggdes för ungefär 5,500 år sedan under trattbägarkulturens äldre fas. Havängsdösen låg länge dold under sand, men ska ha frilagts under en kraftig höststorm 1843.

Dösen, som är en långdös, består av flera stenblock som bildar en gravkammare. Takblocket har spruckit efter att några idioter eldat/grillat på den urgamla graven 2015, så allmänheten avråds starkt från att klättra upp på gravens tak – både ur säkerhetssynpunkt och av respekt för våra förfäders verk.

Stenkammargrav
22 januari 2015: Hagadösen i vinterljus. Foto: Magnus Bengtsson (CC BY-SA 4.0)

Utgrävningar gjordes av dösen 1869, och då hittades skelett från människor och en flintyxa. Vanligtvis hittar man inte så många fynd i dösar, men vissa tror också att graven kan ha plundrats tidigare.

Foto: Jorchr (CC BY-SA 3.0)

Hitta dit

Kör väg 9 mellan Kivik och Brösarp. Ta av mot Haväng/Ravlunda skjutfält. Man kan också köra väg 19 norr om Brösarp och ta av mot Brösarp. Parkering finns vid stranden. Det finns en spångad väg ner till stranden, vik sen av norrut upp mot Havängsdösen.

Koordinater: Latitud 55.72615769999999 | Longitud 14.194588199999998

Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Skåne

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Populära platser