Fängelsehålan i Hammar

Fängelsehålan i Hammar
Fängelsehålan i Hammar. Foto: Allmogen.org (CC BY-SA)

Gömda under en gammal igenväxt husruin i Hammar utanför Nyland ligger Ångermanlands mest kusliga källarvalv. Fängelsehålorna från Häxprocessen i Torsåker 1675.

Enligt sägnen hölls under Häxprocessen i Torsåker 60 kvinnor i förvar i dessa två källarvalv i Hammar utanför Nyland, Ångermanland. De var de oskyldiga kvinnor som rannsakades för häxeri vid tinget i Hammar. Häxprocessen i Torsåker var den största häxprocessen i Sverige under häxhysterin Det stora oväsendet 1668–1676, då 71 oskyldiga människor miste livet på Häxberget den 1 juni 1675.

I den gamla husgrunden i Hammar finns två kalla källarvalv, med lågt i tak och ungefär 40 kvm golvyta, dit inget ljus når in. Nyupptäckten av källaren, eller fängelsehålan, ska ha gjorts i början av 1980-talet under en studiecirkel då den upptäcktes i samband med att man rensade bort bråte som dolde ingången.

Källare i Hammar
Ingången till källarvalvet där kvinnorna hölls instängda. Foto: Allmogen.org (CC BY-SA)

Var femte kvinna i Torsåker, Dal och Ytterlännäs socknar dömdes till döden och mördades i häxprocessen. I vissa familjer ska flera generationer kvinnor ha hållits fångna i den här fängelsehålan i Hammar, för att senare mördas den 1 juni 1675.

Den 1 juni 2018 följde Allmogen i de oskyldiga kvinnornas fotspår. Se videon här:

Hitta dit

Kör Storgatan (väg 333) och ta av på Strandvägen in mot Hammar. Ta sen första avfarten till höger (innan Stringo-fabriken), där du hittar en skylt med ett rött kryss. Följ den gamla landsvägen till vänster tills du kommer till åkrarna, så hittar du källaren vid skogsbrynet ett tiotal steg in på den vänstra åkern.

Koordinater: Latitud 63.02185852206252 | Longitud 17.76918292032542

Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Ångermanland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Populära platser