Upptäck fler intressanta besöksmål på Historiekartan

Fängelsehålan i Hammar

Fängelsehålan i Hammar
Fängelsehålan i Hammar. Foto: Allmogen.org (CC BY-SA)

Gömda under en gammal igenväxt husruin i Hammar utanför Nyland ligger Ångermanlands mest kusliga källarvalv. Fängelsehålorna från Häxprocessen i Torsåker 1675.

Enligt sägnen hölls under Häxprocessen i Torsåker 60 kvinnor i förvar i dessa två källarvalv i Hammar utanför Nyland, Ångermanland. De var de oskyldiga kvinnor som rannsakades för häxeri vid tinget i Hammar. Häxprocessen i Torsåker var den största häxprocessen i Sverige under häxhysterin Det stora oväsendet 1668–1676, då 71 oskyldiga människor miste livet på Häxberget den 1 juni 1675.

I den gamla husgrunden i Hammar finns två kalla källarvalv, med lågt i tak och ungefär 40 kvm golvyta, dit inget ljus når in. Nyupptäckten av källaren, eller fängelsehålan, ska ha gjorts i början av 1980-talet under en studiecirkel då den upptäcktes i samband med att man rensade bort bråte som dolde ingången.

Källare i Hammar
Ingången till källarvalvet där kvinnorna hölls instängda. Foto: Allmogen.org (CC BY-SA)

Var femte kvinna i Torsåker, Dal och Ytterlännäs socknar dömdes till döden och mördades i häxprocessen. I vissa familjer ska flera generationer kvinnor ha hållits fångna i den här fängelsehålan i Hammar, för att senare mördas den 1 juni 1675.

Den 1 juni 2018 följde Allmogen i de oskyldiga kvinnornas fotspår. Se videon här:

Hitta dit

Kör Storgatan (väg 333) och ta av på Strandvägen in mot Hammar. Ta sen första avfarten till höger (innan Stringo-fabriken), där du hittar en skylt med ett rött kryss. Följ den gamla landsvägen till vänster tills du kommer till åkrarna, så hittar du källaren vid skogsbrynet ett tiotal steg in på den vänstra åkern.

Koordinater

Latitud: 63.02185852206252

Longitud: 17.76918292032542

Testa Allmogens nyhetsbrev!

Jag vet, jag vet. "Pop-ups" är inte okej. Men just det är poängen: internet är en rörig plats men Allmogen manar till eftertanke. Så varför inte ge det lite tid för reflektion? Varje söndagmorgon kl 06.00 får du ett mail med alla veckans intressanta artiklar från mig, Daniel Sjöberg, direkt till din inbox. Vad säger du?

Du har anmält dig!