Handla våra historiska kartor

Hälsingar, se hit!

Nu har turen kommit till de stolta hälsingarna att kunna lägga vantarna på en landskapskarta över sin vackra hembygd. Kartan är från 1761 och utgiven av Augustin A. Lenaeus.

Med gamla ortnamn som Hassela, Gnarp, Delsbo och Hudiksvall kommer var hälsing känna sig hemma med den här gamla kartan över sitt anrika landskap Hälsingland.

Hälsingland nämns för första gången i historiska källor ca 1072 i Adam av Bremens bok om ärkestiftet Hamburgs historia, men jorden berättar desto mer om landskapets rika historia.

Man har funnit 3000 år gamla spår av att hälsingarnas förfäder då hade slagit ned sina bopålar och blivit bofasta bönder. Genom seklerna odlade de upp mer och mer av marken med början i det södra inlandet, och redan 400 år före Kristus sträckte sig den jordbrukande kulturen ända ut längs med Hälsinglands kust.

Under järnåldern hade här vuxit fram ett väl utvecklat samhälle med exempelvis två fornborgar i Forsa socken. Från denna tid har man också i samma socken upptäckt den äldsta bevarade nordiska rättskällan, Forsaringen, av de flesta forskare daterad till 900-talet. Forsaringen har suttit fastnitad på en dörr i Forsa medeltida kyrka innan denna revs 1840 och ringen tillvaratogs.

Häng din lokalhistoria på väggen, du hittar kartan här.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt