Handla våra historiska kartor
Kultur
Våra gemensamma minnen
nov
”I vår kulturs historia hittar vi tidigare generationers begreppsvärld. Där finner vi de seder som utprovats och befunnits värdiga att fortleva, men också de som bleknat bort eller förkastats.” – Malin Kim
Vi bär alla med oss spår av det som funnits före oss. Från den stund vi föds ingår vi i en väv av sedvänjor och tankar som överlämnats från en generation till nästa.
Genom våra traditioner berättar våra förfäder för oss hur de lärt sig att leva. Deras samlade erfarenheter lever vidare och kommer till uttryck i våra handlingar genom vår kultur.
Den egna kulturen är så självklar att den är svår att märka. Den gömmer sig i vardagliga saker vi sällan reflekterar över och utgör skelettet som bär upp våra normer. Kulturens glasögon filtrerar vår bild av omvärlden och färgar våra reaktioner på det vi ser.
I vår kulturs historia hittar vi tidigare generationers begreppsvärld. Där finner vi de seder som utprovats och befunnits värdiga att fortleva, men också de som bleknat bort eller förkastats. Vi hittar också föreställningar och synsätt som anpassats och formats när de krockat med nya verkligheter. Vårt kulturarv illustrerar evolutionen av våra förfäders samlade kunskapsmassa.
Få saker påverkar en människas liv mer än hennes kultur. Kulturen sätter avtryck i de små, subtila valen lika väl som i livets största beslut. Vår identitet kan därför aldrig frigöras från den kultur vi bär med oss – kulturen skulpterar fram en del vårt jag.
Det vi gör idag är ett eko av det förflutna.
Genom att spegla oss i det förflutna kan vi se vilka vi är idag.
Det är inte oviktigt vad vi väljer att minnas.
Prenumerera på YouTube:
Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!
Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente
Populärt
- Allmogeslakten på Helgeandsholmen 1463
- Rökstenen (Ög 136)
- Tal på Svenska Flaggans Dag
- 25 mars 1644: Massakern av skånska bönder i slaget vid Borst
- Så renoverar du gamla fönster steg för steg
- Plågan i Gullspångsälven
- Allmoge – vad är det?
- Liten blåklocka framröstad till Sveriges nationalblomma
- Den gamle