Handla våra historiska kartor

Odla lin med mig i sommar

Linodling
En hälsing visar upp sitt fina linknippe. Okänt år. Foto: Hilding Mickelsson / Hälsinglands museum (CC BY-NC)

Projektet 1 kvm lin började i Västra Götaland våren 2020. I år har projektet blivit ett nationellt projekt, där hela landets hemslöjdsföreningar bjuder in nyfikna till att odla lin – från norr till söder, från frö till fiber. Vill du vara med?

Jag ska odla lin i sommar! 1 kvadratmeter, för att vara exakt. Häromdagen anmälde jag mig till det nationella projektet 1 kvm lin som arrangeras av landets hemslöjdskonsulenter. Framöver kommer jag få ett brev från dem med linfrö som räcker till att så 1 kvadratmeter, och så kommer de lära mig och hundratals (tusentals?) andra deltagare hur man sår lin, skördar lin, bereder lin, ja hela processen.

Du som länge varit nyfiken på lin, eller bara blir jättesugen på ett litet extra odlingsprojekt i sommar när du läser det här, klicka här så hittar du anmälningslänkar från alla delar av landet. Datum för sista anmälan är för de flesta regioner 1 maj, men vissa områden har sista anmälningsdatum nu i mitten av april så anmäl dig direkt om du är intresserad

Hör etnologen Inger Widhja berätta om hur hon fick idén till projektet från sin mormor:

I min lokala kulturförening här i Ångermanland har det länge odlats lin. Förr odlade man stora fält i föreningen, men numera handlar det om ca 3×3 meter som två kvinnor i kulturföreningen sår varje år. Ett vackert grönt fält med blå blommor, som jag varje sommar brukat stanna upp vid och beundra på familjens promenader. Linet spelade en central roll här i bygden förr i tiden, särskilt för kvinnorna, och just min hembygd och Ångermanland var vida känt för sina fina linnetyger. Därför ska det bli kul att själv få testa på att odla lin.

Kanske kan det också, om jag gör det till en årlig tradition här hemma, väcka ett intresse hos mina barn för denna vackra del av vårt kulturarv. Uppe på logen i ladugården står trots allt de gamla verktygen för att bearbeta lin fortfarande kvar. Från byns storhetstid. Vi får se om det blir dags att damma av dem i sommar.

Odla lin
Lin – en vacker växt!

I maj månad kommer jag att så mitt lin här uppe i Ångermanland. Nere i söder kan man så kanske redan i april. För två dagar sen fick jag första brevet från min lokala hemslöjdskonsulent, där jag får både odlingsinstruktioner och lära mig om en del skrock som omgav linodlingen förr.

Allt kunde påverka sådden och det gällde att veta vad man gjorde. Hemligheter, heliga ramsor och ritualer hörde till linet.

Arbetsgruppen för 1 kvm lin

Eller vad sägs som denna ramsa, upptecknad från Blekinge, som har lästs upp när linsådden var klar:

Nu har jag satt
Nu har jag sått
Nu har jag gjort vad jag förmått.
Nu står det blott i Herrans hand
Att giva linet mycket vann.
Med himmel klar och värme ren
som skingrar luften från allt men
och giver härlig gröda
för jordens barn men ej för de döda.

Sedan vänder man sig mot öster och säger:

Vår sol han är den kraft som ger åt marken saft.

Sedan åt väster, bugar och säger:

Odin, Tor och Frejen, ska komma nu med rejnen.

1920-1940: Linberedning i Bohuslän. Foto: Ingeborg Enander / Bohusläns museum

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt