Handla våra historiska kartor

”Endast på allmän beväpning av allmogen kan ett gott samhälle byggas.”

Foto: Närke, sekelskiftet 1900. Fotograf Gustaf Ferdinand Hallberg (1860 - 1934)

Om de många försöken att avväpna den svenska allmogen genom historien, och om den svenska skarpskytterörelsens historia och betydelse då och nu som frivillig försvarsrörelse.

Med Edsförbundet syftade kyrkoherden Didrik Petri på det gamla schweiziska edsförbundet, föregångare till dagens moderna Schweiz, som var ett försvarsförbund som urkantonerna ingick 1291 och som varade ända fram till 1798. Vilhelm Moberg nämner i sitt historieverk Min svenska historia att kyrkoherde Didrik Petri förklarar den svenska allmogens olyckor med att den ”har gjort sig värnlös”. På den punkten höll dock inte författaren och socialdemokraten Fabian Månsson med, som Moberg berättar:

”Fabian Månsson visste att en allmän avväpning av vårt lands bönder aldrig hade genomförts. Många försök har gjorts att avhända dem vapnen, men de har endast delvis och för tillfället lyckats. Bönderna behöll alltid sina vapen för jakten, och de var desamma som de använde för fejd och krig. Och de tillverkade sina vapen själva: när de tvingades utlämna sina armborst kunde de genast göra sig nya.”

Vilhelm Moberg, Min svenska historia

I dagarna har den frihetliga bloggaren Henrik Alexandersson gett ett nutida perspektiv på saken, som du kan läsa här. Gör det. Leta sen upp din närmsta skytteklubb och lär dig skjuta och träffa vänner. Främst för att skytte är riktigt kul, så klart. Det passar gammal som ung, kvinna som man, lång som kort, svag som stark. Visst kan du ha fördel av lite armstyrka, men som helhet är ändå skyttet en mycket jämlik sport.

Men det finns också ett djupare allvar med skytte, med att lära sig hantera vapen på ett säkert och kompetent sätt. Det handlar vid händelse av krig om din egen personliga försvarsförmåga och om landets försvar som helhet – än vad som hotar vår frihet. Det var även just så skytterörelsen föddes, som en folkrörelse med syfte att stärka vår försvarsförmåga.

Svenska Skyttesportförbundet är en Frivillig Försvarsorganisation. Skyttesporten och även Sveriges samlade jägarkår bidrar stort till att stärka svenska folkets försvarsförmåga. Redan 1860 drog Skarpskytterörelsen igång som frivillig försvarsrörelse, efter utländska förebilder. Den här första skytterörelsen blev en verklig folkrörelse, och redan 1864 fanns det 239 föreningar med över 33 500 medlemmar. Under andra världskriget skedde en liknande anstormning i tiotusental till skjutbanorna.

Initiativtagare till den svenska skarpskytterörelsen var några kända publicister – Viktor Rydberg och Sven Adolf Hedlund i Göteborg och August Blanche och Lars Johan Hierta i Stockholm. Sveriges försvar ansågs av initiativtagarna vara för svagt, och försvarsviljan upplevdes som dålig. Istället för den gamla indelta yrkesarmén ville man ha allmän värnplikt och en frivillig folkbeväpning efter samma mönster som i Schweiz.

Wikipedia

Som sagt, om det låter intressant så uppmuntrar jag dig till att uppsöka närmsta skytteklubb och se om det är något du fastnar för. En stark och enad skytterörelse och jägarkår är även den bästa garanten mot maktfullkomliga politiker som har som mål att inskränka vår rätt och möjlighet att äga vapen och praktisera skytte och jakt. Såna politiker råder tyvärr ingen brist på i Rosenbad.

Är du typen som uppskattar naturen – och kött – är ett alternativ att ta jägarexamen och lära känna ditt närmsta jaktlag. Om det är något som kan anses som vår äldsta tradition, som en central del i svensk och nordisk kultur, så är det just allmogejakten. Den är värd att värna och föra vidare till kommande generationer.

Ett tredje alternativ är att gå med i det lokala Hemvärnet, eller om du är i rätt ålder – göra värnplikten. Varför? För om historien lär oss någonting så är det att krig och oroligheter är mänsklighetens konstanta följeslagare. Krig kommer och går, men människans oförmåga att lära av sina misstag består.

För mig sitter scouternas motto fortfarande kvar: Alltid redo.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt