Handla våra historiska kartor

”Sveriges största riksarkiv är den svenska jorden”

Fornsök

Visste du att Riksantikvarieämbetet har en karttjänst, Fornsök, där du kan se alla kända registrerade fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar i Sverige?

”Sveriges största riksarkiv är den svenska jorden” skrev Vilhelm Moberg i första delen av ”Min svenska historia”, och överallt i Sverige hittar man spår av landets många ursprungsbefolkningar – förfäder till de olika små folk som idag kort och gott kallas svenska folket samt förfäder till de samiska folken.

Fornsök visar att det runt omkring min by identifierats flera boplatser från stenåldern, det vill säga åtminstone 4,000 år gamla. Det har hittats otaliga pilspetsar, yxor och hackor i sten (mycket gjort i skiffer men också sandsten och diverse finkorniga bergarter).

Till och med på min egen gård har det gjorts fynd; en dolk i skiffer som hittades av en tidigare ägare när han arbetade på kornåkern.

Jag flyttade till min lilla gård för ett par år sen, men inte visste jag då att min släkt, i rakt nedstigande led på min fars sida, bott i just den här dalen i minst 400 år. Längre tillbaka än så kommer jag nog inte komma med släktforskningen. Men däremot har jorden mycket att berätta om människorna som levt här. Vem vet, kanske var det nån av mina förfäder som en gång greppade den där skifferdolken? Det är tillåtet att fantisera.

Vad berättar jorden där du bor?

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt