Södra Råda gamla kyrka snart återuppbyggd – helt med medeltida tekniker

Featured Video Play Icon
Interiören i Södra Röds kyrka

Rekonstruktionen av Södra Råda gamla kyrka i Visnums härad, Värmland, tar raska steg framåt. Sommaren 2021 beräknas kyrkan vara färdig för invigning.

En novembernatt 2001 totalförstördes Södra Råda gamla kyrka i en anlagd brand. Kyrkan, som var belägen utanför Gullspång, var en av Sveriges äldsta bevarade träkyrkor och innehöll en stor mängd vägg- och takmålningar från 1300-talet. Den var Sveriges första museikyrka och betraktades som ett av våra främsta medeltida kulturarv.

Södra Röda kyrka
Interiören i Södra Röda kyrka

Två år efter att kyrkan brunnit ner erkände en psykiskt sjuk man sig skyldig till både kyrkobranden och mordet på en liten flicka.

Den tragiska historien har satt djupa spår i ortsbefolkningen och de värden som gått förlorade är givetvis oersättliga, men kanske finns ändå någon tröst i att kyrkan nu sakta återskapas. Initiativet togs av Riksantikvarieämbetet 2002, men processen har därefter varit lång. Grunden lades 2007 och nu har taklaget rests. Ett av skälen till att byggnationen fortskrider så långsamt är att arbetet sker med medeltida metoder, på det sätt man tror att kyrkan en gång byggdes. Virket bereds från grunden och bearbetningen sker med tidstypiska verktyg.

Rekonstruktionen har dessutom visat sig vara svårare än förväntat. Man trodde att kyrkan skulle vara lätt att återskapa, eftersom den var dokumenterad med tusentals fotografier, men nästan alla bilder visade sig vara inriktade på de betagande målningarna. Det har därför varit svårt att utläsa hur själva konstruktionen är gjord. Kulturvårdare och hantverkare har fått göra djupgående studier av skarvar, verktygsspår och andra byggnader från samma tid för att förstå hur arbetet ska genomföras. Genom att måna om det ursprungliga utförandet har hantverkarna fått en unik möjlighet att inhämta kunskap om medeltida byggnadsteknik. Undersökningar av marken har dessutom gett en tydligare bild av det medeltida samhället i området. Bland annat har man kunnat se att det funnits en stavkyrka på samma plats innan Södra Råda kyrka byggdes.

Tanken är nu att även de gamla kormålningarna, som gjort kyrkan internationellt omtalad, ska återskapas. Nästa sommar beräknas kyrkan vara färdig för invigning och kommer sedan att hållas öppen för studiebesök, gudstjänster, utställningar och andra sammankomster. Redan nu finns en liten kö av par som vill gifta sig i den nygamla kyrkan när den blivit färdig.

Läs mer:

https://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/sveriges-mest-ambiti%C3%B6sa-rekonstruktionsprojekt-ska-f%C3%A5-tak-1.4450047

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/inrikes/unik-kyrka-%c3%a5teruppst%c3%a5r-med-medeltidsmetoder/ar-BB14amIi?li=BBqxCu3

https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6dra_R%C3%A5da_gamla_kyrka

Via Kulturminnet

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Värmland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Populärt