Handla våra historiska kartor

1896: Skalder i nakenskrud

Albert Engström, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam
Albert Engström, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam i Sandhamn

”Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding och jag som skogsgudar i Sandhamns strandskog”, skriver den tredje skalden Albert Engström om fotot ovan i skriften Bouppteckning.

Verner von Heidenstam (1859-1940), Gustaf Fröding (1860-1911) och Albert Engström (1869-1940), tre av våra stora svenska skalder och konstnärer, var också vänner med varandra. Åtminstone så nära vänner att de glatt umgicks spritt språngande nakna i Sandhamns strandskogar.

Idag finns Gustaf Fröding-sällskapet, Albert Engström-sällskapet och Heidenstamsällskapet, som alla verkar för att föra respektive persons livsverk och minne vidare till nya generationer. Besök gärna sällskapens hemsidor och lär känna Gustaf, Verner och Albert lite mer. Deras verk är värda att minnas och läsas.

Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam i vattnet
Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam i vattnet

Fröding var min ungdoms svenske skald. De samtida svenska lyriker som betytt mest för mig i min mogna ålder är Hjalmar Gullberg och Nils Ferlin. Jag ställer inte frågan om vilken som var den störste skalden av de båda. Diktare är inkommensurabla storheter.

Vilhelm Moberg, Berättelser ur min levnad, s. 269.
Heidenstam, Fröding och Engström
Glada dagar på Sandhamn. Heidenstam och Fröding poserar med Albert Engström i bakgrunden

Det ljugs, när porträtterat grus
får namn av konst och fägring.
En syn, som svävar skön och ljus
i skyn, är sann som hägring.

Men strunt är strunt och snus är snus,
om ock i gyllene dosor,
och rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.

Alla tre fotografier är enligt uppgift hämtade ur Birger Mörner-samlingen. Birger Mörner (1867-1930) var en svensk greve, diplomat, författare och resenär som under sina resor samlade många gamla och sällsynta böcker, och fotografier, som idag förvaltas av Örebro Universitetsbibliotek. Samlingen innehåller runt 8000 böcker.

Kräftor kräva dessa drycker
”Kräftor Kräva Dessa Drycker!”, nej-sidans mest kända valaffisch i samband med Folkomröstningen om rusdrycksförbud i Sverige 1922 är gjord av Albert Engström

Jag har längesedan upphört att hata – om jag någonsin gjort det. Inte kan man hata dumma människor! Vad veta vi om de makter som bragt människorna till deras dumhet? Dock anser jag att man kan använda humor som vapen mot all illogik. Ty verklig humor kan aldrig såra, emedan den utstrålar från en karaktär, som älskar allt på jorden och ser liv även i förruttnelsen och döden. Den som blir sårad av humor är en beklagansvärd varelse, som egentligen borde avlivas smärtfritt, ty han kan icke fylla någon plats på denna jord värdigt, emedan han är en galning, och galningar kunna vara farliga. Jag är nog självmedveten att tro, att detta resonemang något så när håller måttet som logik, åtminstone inför människor med humor, och andra bryr jag mig mycket lite om.

Albert Engström

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt