Handla våra historiska kartor

Lär dig fläta korgar av granrötter

Featured Video Play Icon

Erna-Lill Lindén från Sörmland har flätat korgar av granrötter i snart 40 år. I den här videon delar hon med sig av denna traditionella kunskap till nutida och framtida generationer.

Vet ni något jag kan förundras över?

Jag gillar att gå på loppis och strosa bland gamla saker, ofta också köpa med mig något hem. Jag gillar tanken att sakerna vi omger oss med i vårt hem har en historia, en autenticitet, en själ. På mina otaliga loppisbesök brukar jag alltid hitta mer än ett vackert hantverk av näver, spån, eller rot. En stor loppis i närheten har ett helt bord ägnat åt dessa hantverk. Det är också det billigaste bordet på hela loppisen. 20 kronor. 10 kronor. 5 kronor. Någon större spånkorg kan kosta en hundring eller två.

Det jag förundras över är när jag tänker på vilket arbete som lagts ned på att tillverka dessa hantverk, alla timmar av koncentrerat arbete. Ett halsband i rot kan ta 12 timmar, ett större fat 35 timmar, och en sån där korg som man kan hitta på loppis? Ja 20 timmar är nog inte alls orimligt.

Rotslöjd tar längre tid än att arbeta med björk och näver på grund av storleken på materialet, men klart är att allt detta gamla hantverk som vi hittar på loppisar är gravt undervärderat i förhållande till arbetsinsatsen. Jag skulle också säga att det är en undervärderad del av vårt svenska kulturarv, när det gäller just bevarandet av kunskapen.

Att fläta korgar och andra behållare av granrötter och grangrenar är ett gammalt hantverk, en kunskap som går tillbaka många, många generationer hos oss här i Norden. Precis som bygget av gärdesgårdar med granvidjor och störar. Användning av granroten var vanligare i norr medan man i söder oftare flätade med pil. Även rötter och näver från björk och träspån har använts sedan urminnes tider för att tillverka olika behållare för användning i hemmet, och när det gäller björknäver har detta material beklätt taken på våra förfäders hem i åtminstone 1000 år tillbaka.

Idag är denna traditionella kunskap om rotslöjd något som få behärskar i dagens Sverige. Erna-Lill Lindén från Bränn-Ekeby i östra Sörmland är en av dem, och jag blev väldigt glad när jag hittade den här videon från Sörmlands museum där hon delar med sig av hantverket. Se och lär!

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt