Eddan

Den poetiska Eddan, innehållandes de nordiska guda- och hjältesångerna. Även kallad den äldre Eddan och Sämunds Edda.

Ladda ner e-bok:

.pdf.epub.mobi

Om du uppskattar den här boken och vill bidra till att fler kan tillgängliggöras helt gratis, swisha en slant till 123 223 34 27

Detta är den poetiska eddan, även kallad den äldre Eddan, Edda Saemundar eller Sämunds Edda, och är en samling nordiska kväden och verser med gudomliga och mytologiska motiv.

Eddan är vår kanske främsta källa till den nordiska mytologin. Det är en samling fornnordiska guda- och hjältekväden bevarade för eftervärlden genom en pergamenthandskrift återfunnen på Island vid 1600-talets mitt.

Dikterna anses huvudsakligen vara tillkomna i västra Norge och på Island under åren 800-1250, men alla dikterna har under lång tid återberättats muntligt och namnen på ursprungsförfattarna är sedan länge förlorade i historiens dimma.

Översättaren Erik Brate var en tidig svensk språkforskare. Han föddes 1857 och dog 1924, därav den gamla verbböjningen och ålderdomliga stilen.

Detta verk ska inte förväxlas med Snorre Sturlassons edda, som huvudsakligen är skriven på prosa med små inslag av vers.

Projekt Mobergs e-böcker med den poetiska eddan bygger vidare på Projekt Runebergs digitalisering av Eddan som utfördes av Lars Aronson. E-boken kommer att förbättras med mer högupplösta illustrationer när vi skannat in boken.

Testa Allmogens nyhetsbrev!

Jag vet, jag vet. "Pop-ups" är inte okej. Men just det är poängen: internet är en rörig plats men Allmogen manar till eftertanke. Så varför inte ge det lite tid för reflektion? Varje söndagmorgon kl 06.00 får du ett mail med alla veckans intressanta artiklar från mig, Daniel Sjöberg, direkt till din inbox. Vad säger du?

Du har anmält dig!