Handla våra historiska kartor

En backstugusittare i Småland

Backstugusittare i Småland
Gammal kvinna framför backstuga (jordstuga) i Klevshult, Östbo härad, Småland. 1890-1910. Foto: Steijertz, A / Nordiska museet

På bilden ser du en gammal kvinna framför en backstuga (jordstuga) i Klevshult, Östbo härad, Småland. Fotot är taget 1890-1910 av A. Steijertz och kommer från Nordiska museets arkiv.

Ordet backstuga betyder att man bor ”på bar backe” eftersom man inte ägde marken man bodde på. Backstugor var enkla stugor som ofta beboddes av gamla och/eller fattiga människor, och stugan var befriad från skatt. Många tjänstgjorde som ”pensionärsbostad” för gamla föräldrar, pensionerade trotjänare eller socknens fattighjon. Dessa personer kallades backstugusittare, och till skillnad från torparna arrenderade backstugusittaren normalt ingen jord till sin stuga. Backstuga kan även syfta på så kallade ”jordstugor”, som bilden visar, som byggts delvis nedgrävda i marken, enkla bostäder som förekom i södra och sydvästra Sverige, där virket var dyrt. Denna typ av jordstugor förekom i norra Skåne, Blekinge, Halland, större delen av Småland, södra Östergötlandskusten, sydligaste Västergötland och södra Bohuslän. Söder därom förekommer istället gatehus (gadehus). Östbo härad var en del av smålandet Finnveden och befinner sig på randen av det Småländska höglandet. De norra delarna är kuperade medan de södra är låglänta med många sjöar och våtmarker. Häradet motsvarar idag delar av Värnamo kommun, Vaggeryds kommun och Gnosjö kommun. Tingsplats var Värnamo. Att se bilder på alla dessa fattiga människor i sina små, enkla stugor sätter vårt nutida välstånd i perspektiv. Välståndet har inte uppstått ur intet. Socialdemokratin viftade inte med sitt trollspö och gjorde landet rikt. Det var hårt arbete, generation efter generation, som förvandlade svenska skogar till fertila åkerfält, berg till stål, och forsande vatten till elektricitet. Glömmer man bort det och slutar värdera hårt arbete, och slutar sträva efter att lämna efter sig en bättre tillvaro till nästa generation, så är man dömd att återupprepa civilisationernas historia och än en gång få känna fattigdomens hunger.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt