Handla våra historiska kartor

Jordan B. Peterson om vikten av att minnas sitt förflutna

Jordan B. Peterson
Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA)

Varför ska man minnas sitt förflutna? Frågar du Jordan B. Peterson, den numera världskända kanadensiske psykologiprofessorn, har svaret att göra med framtiden.

Jordan B. Peterson är en världskändis vid det här laget, med 1.4 miljoner följare på Youtube och omnämnanden i många av världens största medier. Han har även figurerat i stora svenska tidningar, i exempelvis Ivar Arpis artikel i Svenska Dagbladet och intervju på Youtube.

I ett av Jordans besök i Joe Rogans show (kommer tyvärr inte ihåg vilket) kommer de in på varför ens förflutna spelar roll och varför det är viktigt att inte enbart ha blicken fixerad på framtiden. Peterson berättar:

Varför minns man det förflutna? Kanske säger man att det är för att ha en objektiv upptäckning över det förflutna. Men det har ingenting att göra med det. Det finns bara en anledning till att minnas det förflutna, och det är att vara förberedd inför framtiden. Därför minns man det förflutna.

Så vad man ska göra är att ta det förflutna och extrahera visdom. Visdom är förmågan att undvika att blint ramla ner i diken. Så då kan man tänka, kanske det fanns en tid i mitt förflutna när jag blint ramlade ner i det här hemska diket och avskyvärda saker hände mig. Då kan man plocka isär det och fundera på hur händelser konspirerade med din medverkan, medvetet eller omedvetet, så att dessa hemska konsekvenser uppenbarade sig. Du måste veta varför det hände och hur du kan reagera annorlunda i den situationen.

Jordan B. Peterson

Det handlar alltså dels om att minnas ens eget liv och de misstag man har gjort för att kunna undvika att göra samma misstag i framtiden. Men i ett större perspektiv har vi också tusentals år av mänsklig historia att extrahera visdom från. Vi borde göra det mer, extrahera visdom. För att undvika de där hemska dikena som människan faller i gång på gång.

Ett annat relaterat koncept som Jordan B. Peterson har pratat mycket om i andra föreläsningar är att vi alla har ett ansvar att rädda vår fader från underjorden. Vad sjutton betyder det?

Jo, det handlar om att förvalta och söka förståelse för det kulturella arv och den civilisation som tidigare generationer har lämnat efter sig åt oss. Den västerländska civilisationen. Vår svenska och nordiska kultur. Det handlar om att blåsa liv i sina förfäders döda kultur – att ingjuta sin egen livskraft i traditionerna men även i rättsuppfattningen och den moraliska kompass man har ärvt. Det handlar helt enkelt om att göra kulturen till sin egen.

Misslyckas man med den uppgiften väntar kaosets gudar tålmodigt på första bästa chans att fylla tomrummet som den gamla kulturen lämnar efter sig när den lämnas att dö. Som vi såg under det blodiga 1900-talet när totalitära ideologier bredde ut sig över världen.

Genom att inlemma den döda kulturen, alla tidigare generationers samlade visdom, i sitt eget väsen ger man det döda livet åter – och vinner själv en form av evigt liv när man för kulturen vidare till sina efterkommande. Genom att gå tillbaka till sina ursprungliga myter kan man hitta den folkliga visdom och erfarenheten som våra förfäder har bidragit till. Här är Peterson om ämnet:

Du är en historisk varelse. Du är en kulturell varelse. Du kan inte leva utan din kultur. Du tror att du kan det, men det kan du inte.

Jordan B. Peterson

En kultur lever i och genom människorna, och den överlever bara så länge människorna bär den inom sig och varje generation gör den till sin egen. Det gör man genom att bygga vidare på den och hitta sin egen mening i den. Att rädda sin fader från underjorden handlar om att känna sig själv, vilket råkar vara mottot som grundaren av Nordiska museet och Skansen, Artur Hazelius, gjorde till sitt.

Jag kommer ägna ett kommande avsnitt på Youtube åt det här konceptet med att rädda sin fader, rättare sagt vår kollektiva uppgift att rädda vår nordiska fader från underjorden. Prenumerera på kanalen för att inte missa det!

Så låt oss bege oss ner i underjorden till Nifelheims mörka domäner, till köldens rike norr om Ginnungagap, där vår nordiska och västerländska fader väntar på sin räddning. Det är möjligt att det enda som väntar på oss där i mörkret är vårt eget Ragnarök, men det finns ingen anledning att frukta undergången. Man måste trots allt ta sig igenom Ragnarök för att få uppleva världsförnyelsen. Tills den videon kommer har du ett till klipp här där Peterson pratar mer om konceptet:

Du uppfylls av din faders ande i den mening att du är en kulturell konstruktion, vilket så klart de postmoderna nymarxisterna är helt emfatiska över. Att inte visa respekt för det är att underminera ditt väsen, inte allt det du är men en stor del av det du är i den mening att du är en socialiserad, kulturell varelse. Om du river bort den grunden, vad har du kvar?

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

En tanke om “Jordan B. Peterson om vikten av att minnas sitt förflutna

  1. Sibyl Vane säger:

    Lustigt att Jordan Peterson tänkte på Noa för 30 år sedan: det gjorde jag med. Men jag är inte så seriös som han, så jag tänkte mest på att det är en otroligt rolig beskrivning i den svenska Bibeln, som tjatar om ”han såg sin faders blygd” minst 3 gånger!?! Sånt tycker jag är kul.

Kommentarsfältet är stängt.