Osta meidän historialliset kartat

"Toukokuu on matojen aikaa"

Jaa osoitteessa FacebookFacebookJaa osoitteessa WhatsAppWhatsAppJaa osoitteessa TelegrammiTelegrammiJaa osoitteessa X (Twitter)X (Twitter)”Månaden maj är morkulltid” skrev Vilhelm Moberg i ”Bondeåret”. Som på beställning flög en morkulla över mitt huvud en mild och vindstilla afton för några kvällar sen, alldeles efter skymningen. Moberg igen: ”Då […]

”Månaden maj är morkulltid” skrev Vilhelm Moberg i ”Bondeåret”. Som på beställning flög en morkulla över mitt huvud en mild och vindstilla afton för några kvällar sen, alldeles efter skymningen. Moberg igen:

”Då flyger skymningsfågeln sin led i höjd med trädens kronor, kanske snabbare än någon annan varelse som bär vinge. Och morkullans egenartade läte – knorr, knorr, knisp, knisp – låter som naturens egen stämma under den årstid, då markerna jäser och bubblar av liv.”

Lyssna på morkullans läte här.

I Blekinge kallades morkullan drarisp, och i Skåne gick den vid namnet hasselhöna. Redan Sven Nilsson konstaterade i Foglarna från 1858 att morkulla betyder kärrflicka (eller skogstös) eftersom mor är ett gammalt ord för myr eller kärr och kulla betyder flicka.

Morkulla (Scolopax_rusticola). Foto: JJ Harrison, CC BY-SA licens
Morkulla (Scolopax_rusticola). Foto: JJ Harrison, CC BY-SA licens

Förr var det vanligt att jaga morkulla nu på våren, men det är sedan 1999 förbjudet i Sverige på grund av EU:s fågeldirektiv som förbjuder jakt av fågel under häckningsperioden. Det här har Moberg att säga om morkullans karakteristiska läte och jakten av morkullan, vars kött anses av många vara en läckerhet:

”Just när skymningen börjar falla står skytten på sitt pass, en liten glänta i skogen. Här är draget, här har draget gått fram under alla år, och här går det fram även i år. […] Efter en kväll på passet har skytten detta ljud kvar i sitt öra: det följer honom i nattens dröm, och det blir för honom en uppenbarelse i toner av den ljusa vårskogen.

En morkullkväll på pass i milt väder – det är vårens fulländning.”

Tilaa YouTube:


Jos arvostat Allmogens itsenäistä työtä kuvaamaan hienoa ruotsalaista historiaa ja pohjoismaista kulttuuria, ja olet tervetullut ostamaan jotain mukavaa kaupasta tai tukemaan meitä vapaaehtoisella lahjoituksella. Kiitos etukäteen!

Tuki Allmogens Swishin kautta: 123 258 97 29
Tuki Allmogens genom att liity
Tuki Allmogens testamentissasi

Suosittu