”Månaden maj är morkulltid”

Share on FacebookShare on WhatsAppShare on TelegramShare on Twitter”Månaden maj är morkulltid” skrev Vilhelm Moberg i ”Bondeåret”. Som på beställning flög en morkulla över mitt huvud en mild och vindstilla afton för några kvällar sen, alldeles efter skymningen. Moberg igen: ”Då flyger skymningsfågeln sin led i höjd med trädens kronor, kanske snabbare än någon annan […]

”Månaden maj är morkulltid” skrev Vilhelm Moberg i ”Bondeåret”. Som på beställning flög en morkulla över mitt huvud en mild och vindstilla afton för några kvällar sen, alldeles efter skymningen. Moberg igen:

”Då flyger skymningsfågeln sin led i höjd med trädens kronor, kanske snabbare än någon annan varelse som bär vinge. Och morkullans egenartade läte – knorr, knorr, knisp, knisp – låter som naturens egen stämma under den årstid, då markerna jäser och bubblar av liv.”

Lyssna på morkullans läte här.

I Blekinge kallades morkullan drarisp, och i Skåne gick den vid namnet hasselhöna. Redan Sven Nilsson konstaterade i Foglarna från 1858 att morkulla betyder kärrflicka (eller skogstös) eftersom mor är ett gammalt ord för myr eller kärr och kulla betyder flicka.

Morkulla (Scolopax_rusticola). Foto: JJ Harrison, CC BY-SA licens
Morkulla (Scolopax_rusticola). Foto: JJ Harrison, CC BY-SA licens

Förr var det vanligt att jaga morkulla nu på våren, men det är sedan 1999 förbjudet i Sverige på grund av EU:s fågeldirektiv som förbjuder jakt av fågel under häckningsperioden. Det här har Moberg att säga om morkullans karakteristiska läte och jakten av morkullan, vars kött anses av många vara en läckerhet:

”Just när skymningen börjar falla står skytten på sitt pass, en liten glänta i skogen. Här är draget, här har draget gått fram under alla år, och här går det fram även i år. […] Efter en kväll på passet har skytten detta ljud kvar i sitt öra: det följer honom i nattens dröm, och det blir för honom en uppenbarelse i toner av den ljusa vårskogen.

En morkullkväll på pass i milt väder – det är vårens fulländning.”

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur, stöd oss gärna med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

Ska vi höras på Söndag?

Få nyhetsbrevet varje söndagmorgon med veckans artiklar om svensk historia och nordisk kultur. Gratis!

Perfekt! Kolla inkorgen och bekräfta din anmälan så är det klart sen!