Osta meidän historialliset kartat

Kriget – ”mänsklighetens ständige följeslagare och farligaste fiende”

Slaget vid Poltava

Jaa osoitteessa FacebookFacebookJaa osoitteessa WhatsAppWhatsAppJaa osoitteessa TelegrammiTelegrammiJaa osoitteessa X (Twitter)X (Twitter)Citatet på bilden kommer från Vilhelm Mobergs “Min svenska historia berättad för folket. Från Engelbrekt till och med Dacke”. Krig och människoslakt – det är sånt som bara kan hända i andra länder, […]

Citatet på bilden kommer från Vilhelm Mobergs “Min svenska historia berättad för folket. Från Engelbrekt till och med Dacke”. Krig och människoslakt – det är sånt som bara kan hända i andra länder, eller hur? Sverige är ju den eviga fredens land, med den odödliga Värdegrunden™.

Eller?

Det kräver en särskilt typ av naivitet och historielöshet för att tro att vi i Sverige för evigt är immuna mot krig och lidande tack vare att vi ju är så snälla. Den här typen av naivitet är rätt sällsynt bland vanligt folk, då de flesta människor ändå är förnuftiga. Oturligt nog tycks naiviteten vara allt vanligare bland folk som söker sig till maktpositioner i det här landet. Naivitet och makt är en farlig kombination.

Bakgrundsbilden föreställer slaget vid Poltavas slutskede, där för övrigt min farmors morfars mormors mormors far fick två kulor i sig och satt efterföljande 13 år i fångläger i Sibirien. Så inte ska jag klaga, det kunde vart värre! Även i början av 1700-talet sköts det trots allt hej vilt bland svenskar, så utvecklingen i Sverige idag med AK47-avrättningar på gatorna är bara fortsättningen på en svensk tradition som går längre tillbaka i tiden än både julgranen och att dansa små grodorna på midsommar.

Målning av Pierre-Denis Martin, målad 1726 på uppdrag av Peter den store.

Tilaa YouTube:


Jos arvostat Allmogens itsenäistä työtä kuvaamaan hienoa ruotsalaista historiaa ja pohjoismaista kulttuuria, ja olet tervetullut ostamaan jotain mukavaa kaupasta tai tukemaan meitä vapaaehtoisella lahjoituksella. Kiitos etukäteen!

Tuki Allmogens Swishin kautta: 123 258 97 29
Tuki Allmogens genom att liity
Tuki Allmogens testamentissasi

Suosittu