Handla våra historiska kartor

Kriget – ”mänsklighetens ständige följeslagare och farligaste fiende”

Slaget vid Poltava

Dela på FacebookDela på WhatsAppDela på TelegramDela på X (Twitter)Citatet på bilden kommer från Vilhelm Mobergs “Min svenska historia berättad för folket. Från Engelbrekt till och med Dacke”. Krig och människoslakt – det är sånt som bara kan hända i andra länder, eller hur? Sverige är ju den eviga fredens land, med den odödliga Värdegrunden™. […]

Citatet på bilden kommer från Vilhelm Mobergs “Min svenska historia berättad för folket. Från Engelbrekt till och med Dacke”. Krig och människoslakt – det är sånt som bara kan hända i andra länder, eller hur? Sverige är ju den eviga fredens land, med den odödliga Värdegrunden™.

Eller?

Det kräver en särskilt typ av naivitet och historielöshet för att tro att vi i Sverige för evigt är immuna mot krig och lidande tack vare att vi ju är så snälla. Den här typen av naivitet är rätt sällsynt bland vanligt folk, då de flesta människor ändå är förnuftiga. Oturligt nog tycks naiviteten vara allt vanligare bland folk som söker sig till maktpositioner i det här landet. Naivitet och makt är en farlig kombination.

Bakgrundsbilden föreställer slaget vid Poltavas slutskede, där för övrigt min farmors morfars mormors mormors far fick två kulor i sig och satt efterföljande 13 år i fångläger i Sibirien. Så inte ska jag klaga, det kunde vart värre! Även i början av 1700-talet sköts det trots allt hej vilt bland svenskar, så utvecklingen i Sverige idag med AK47-avrättningar på gatorna är bara fortsättningen på en svensk tradition som går längre tillbaka i tiden än både julgranen och att dansa små grodorna på midsommar.

Målning av Pierre-Denis Martin, målad 1726 på uppdrag av Peter den store.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt