Køb vores historiske kort

Den dybere betydning af den nordiske jul

Nordisk jul

Här kommer en julhälsning till Projekt Allmogens fränder, och så går vi inte lite på den nordiska julens djupare, ursprungliga innebörd.

Julen handlar om något så mycket större än materiella ting såsom julklappar, julbord, julgran eller Kalle Anka. Det finns en djupare mening bakom denna vackraste av nordiska traditioner, och en del trådar i denna kulturväv av jultraditioner sträcker sig många tusen år bakåt i vår forntid.

Tanken var att vi skulle utforska dessa trådar tillsammans i ett stort specialavsnitt, men som jag säger i videon blev det helt enkelt för stressigt, så till den grad att det påverkade den heliga julfriden här hemma. Men sörj icke, för det kommer fler jular då vi kan utforska julens historia tillsammans. Man vet förstås aldrig hur dom jularna kommer se ut, eller ens om man kommer leva att få vara med om en jul till med familjen.

Därför checkar jag ut nu och tar ett alla första juluppehåll med Projekt Allmogen, för att finna frid med familjen – utan mobil eller andra skärmar. Men också för att skissa upp planer inför 2018. Gårdsarbetet ska planeras för att få min lilla gård på fötter igen, och så förstås arbetet med det här projektet.

Vi ses efter trettondedagen den 6 januari, dagen då det svenska bondesamhällets gamla förbud mot ”kringgärning” (se videon så förstår du!) enligt traditionen upphör.

God Jul från mig till er alla som följer Projekt Allmogen, i synnerhet till er ärade stödmedlemmar som gör det här projektet möjligt, men också alla ni som stöttat projektet genom att köpa en almanacka eller karta.

Jag ser med spänning fram emot det kommande året och alla de berättelser, traditioner och historiska händelser vi kommer att utforska tillsammans.

Frid vare med eder!

Bakgrundsmusik i videon: Erik Svansbo – Julpolska av Påhl Olle

Abonnér på YouTube:


Hvis du sætter pris på Allmogens uafhængigt arbejde for at skildre vores fine svenske historie og nordiske kultur, er du velkommen til at købe noget lækkert i butikken eller støtte os med en frivillig donation. På forhånd tak!

Støtte Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Støtte Allmogens af tilmeld dig
Støtte Allmogens i dit testamente

Populære