Laden Sie unser historische Karten

Der tiefere Sinn des nordischen Weihnachtsfestes

Nordische Weihnachten

Här kommer en julhälsning till Projekt Allmogens fränder, och så går vi inte lite på den nordiska julens djupare, ursprungliga innebörd.

Julen handlar om något så mycket större än materiella ting såsom julklappar, julbord, julgran eller Kalle Anka. Det finns en djupare mening bakom denna vackraste av nordiska traditioner, och en del trådar i denna kulturväv av jultraditioner sträcker sig många tusen år bakåt i vår forntid.

Tanken var att vi skulle utforska dessa trådar tillsammans i ett stort specialavsnitt, men som jag säger i videon blev det helt enkelt för stressigt, så till den grad att det påverkade den heliga julfriden här hemma. Men sörj icke, för det kommer fler jular då vi kan utforska julens historia tillsammans. Man vet förstås aldrig hur dom jularna kommer se ut, eller ens om man kommer leva att få vara med om en jul till med familjen.

Därför checkar jag ut nu och tar ett alla första juluppehåll med Projekt Allmogen, för att finna frid med familjen – utan mobil eller andra skärmar. Men också för att skissa upp planer inför 2018. Gårdsarbetet ska planeras för att få min lilla gård på fötter igen, och så förstås arbetet med det här projektet.

Vi ses efter trettondedagen den 6 januari, dagen då det svenska bondesamhällets gamla förbud mot ”kringgärning” (se videon så förstår du!) enligt traditionen upphör.

God Jul från mig till er alla som följer Projekt Allmogen, i synnerhet till er ärade stödmedlemmar som gör det här projektet möjligt, men också alla ni som stöttat projektet genom att köpa en almanacka eller karta.

Jag ser med spänning fram emot det kommande året och alla de berättelser, traditioner och historiska händelser vi kommer att utforska tillsammans.

Frid vare med eder!

Bakgrundsmusik i videon: Erik Svansbo – Julpolska av Påhl Olle

Abonnieren Sie YouTube:


Wenn Sie schätzen Allmogens unabhängige Arbeit, um unsere schöne schwedische Geschichte und nordische Kultur zu porträtieren, sind Sie herzlich eingeladen, etwas Schönes im Shop zu kaufen oder uns mit einer freiwilligen Spende zu unterstützen. Vielen Dank im Voraus!

Unterstützung Allmogens über Swish: 123 258 97 29
Unterstützung Allmogens von beitreten
Unterstützung Allmogens in Ihrem Testament

Beliebt