Osta meidän historialliset kartat

Edward Blom neliökaupan historiasta

Esitelty video Toista kuvake
1891: Stora Torget i Linköping en torgdag 1891. Andra onsdagen i varje månad hölls vid tiden torghandel med lantbruksprodukter. Foto: Didrik von Essen / Östergötlands museum. Infällt foto på Edward Blom: Eva Hildén Smith/LaBelle Rockette

”Torghandel är den äldsta formen av all handel. I alla kulturer har bönder åkt in med det dom producerat regelbundet […] och sålt sina varor till stadsborna” – Edward Blom

Har du besökt ”Bondens Marknad” nån gång? Nu för tiden kan den dyka upp i en del svenska städer som ett tillfälligt och kanske lite spännande inslag under odlingssäsongen, då man kan köpa lokalproducerad mat på stadens torg. Men förr, ja då var bondens marknad i stort sett den enda marknaden. I den här videon tar Edward Blom med dig till Hötorget i Stockholm, sent 1800-tal, och berättar om torghandeln i det gamla bondesamhället.
Markkinoiden historia
1891: Stora Torget i Linköping en torgdag 1891. Andra onsdagen i varje månad hölls vid tiden torghandel med lantbruksprodukter. Foto: Didrik von Essen / Östergötlands museum. Infällt foto på Edward Blom: Eva Hildén Smith/LaBelle Rockette
Det var under det sena 1800-talet som torghandeln hade sin sista storhetstid. Som Edward berättade i förra klippet om lanthandeln hade svensk allmoge sedan länge förbjudits av staten att handla med varandra ute på landsbygden eftersom staten då hade svårt att ta ”sin” del av kakan, så det var till stadens torg som bönderna tvingades åka för att sälja sina varor. Men in på 1900-talet tog staten sikte också på torghandeln, som Edward berättar:

En bit in på 1900-talet börjar myndigheterna försöka förbjuda torghandeln. Man förbjuder mjölkförsäljning och köttförsäljning. Man vill få in handeln i saluhallar och i butiker, det är mer hygieniskt och det är betydligt mer ordnat.

Edward Blom
Fisktorget i Örebro
Okänt årtal: Trädgårdstorget, Fisktorget, torghandel. Örebro slott och Centralpalatset i bakgrunden. Foto: Örebro läns museum (CC BY-NC)
Om du inte har besökt ”Bondens Marknad” nån gång rekommenderar jag att du gör det! Det kan vara lite dyrare än maten på ICA eller COOP som har färdats hundratals mil i båtar och lastbilar, men när du handlar lokalproducerat så stödjer du dina lokala bönder och bidrar till att stärka Sveriges självförsörjning av livsmedel. Bara en sån sak! Sen är jag också en stark förespråkare av att alla som har möjlighet borde testa att anlägga ett eget litet grönsaksland och en liten potatisplätt. Man kan börja smått så kanske du, precis som jag, märker att intresset växer. Kanske det slutar med att du själv står där på torget om några år och säljer dina grödor till stadsborna! Det är inte bara givande och mättande att få skörda och äta sin egenodlade mat, det är också en fin påminnelse för mig och en lärdom för barnen om hur våra förfäder har överlevt i tusentals år, ända sedan dom slog sig ned och blev bofasta bönder i Norden för sisådär 5000 år sedan. Sist men inte minst är det faktiskt också ekonomiskt gynnsamt att odla sin egen mat med dagens höga skatter. Skattefri potatis är den bästa potatisen.

Tilaa YouTube:


Jos arvostat Allmogens itsenäistä työtä kuvaamaan hienoa ruotsalaista historiaa ja pohjoismaista kulttuuria, ja olet tervetullut ostamaan jotain mukavaa kaupasta tai tukemaan meitä vapaaehtoisella lahjoituksella. Kiitos etukäteen!

Tuki Allmogens Swishin kautta: 123 258 97 29
Tuki Allmogens genom att liity
Tuki Allmogens testamentissasi

Suosittu