Køb vores historiske kort

Svenska allmogens frihetsstrider släpps i ny utgåva

De svenske ommogenes kamp for frihed

Hela sitt vuxna liv efterfrågade författaren Vilhelm Moberg en ny utgåva av detta historieverk. Nu, ett sekel efter första utgivningen, har det blivit verklighet.

Historieverket De svenske ommogenes kamp for frihed är anledningen till att Allmogens existerar. Om inte jag snubblat över den boken vet jag faktiskt inte om jag hade startat det här projektet om vår svenska historia och vår nordiska kultur. Men nu ville ödet det.

Jag fick nys om verket i författaren Vilhelm Mobergs artikelsamling Otron's artikler från 1973, där han berättade att han ända sedan han först läste detta ”märkliga verk” år 1918 hade letat efter och efterfrågat en ny utgåva.

Verket är skrivet av journalisten och författaren Alfred Kämpe (1877-1936) och utgavs i tre volymer år 1918-1929. Kämpe återberättar för första gången de många bondeupprorens historia i Sverige med en röd tråd. Man får läsa om mer kända uppror som Nils Dackes och Engelbrekt Engelbrektssons frihetskamper men även mindre kända uppror såsom de många dalupproren på 1500- och 1700-talet, Morgonstjärneupproret i Närke 1653 och Klågerupskravallerna i Skåne 1811. Vi får också bekanta oss med allmogens ständiga kamp mot en obarmhärtig nordisk natur, där fattigdom och svält ständigt lurade runt hörnet. Kämpes mål var att skildra böndernas, arbetarnas och tjänstefolkets livsvillkor och mödor, och det lyckades han med.

Nu, ett sekel efter att verket först gavs ut, är det med stor glädje och stolthet som jag kan tillkännage att en komplett nyutgåva av Kämpes historieverk har släppts på bokförlaget Cultura Aetatis – baserat på mitt exemplar av den ursprungliga upplagan som jag digitaliserade åren 2015-2016, och med ett förord skrivet av mig!

Du kan köpa boken här

Förlaget har satt ihop ett fint erbjudande för dig som verkligen värdesätter vår historia och vill bidra till att bevara och sprida den: Köp två böcker så får du en tredje gratis. Alltså, en till dig själv och två som du kan ge i gåva till familj och vänner.

Du utnyttjar erbjudandet genom att köpa och betala för två böcker, sen mailar du Lars på bokförlaget, lars@aetatis.se, och berättar vilken tredje bok du vill ha helt gratis så får du alla tre hemskickade till dig. I priserna som visas på sidan ingår frakten.

Du kan köpa tre exemplar av De svenske ommogenes kamp for frihed, eller välja bland förlagets andra två böcker. Gillar du historia kan jag varmt rekommendera Hans-Hermann Hoppes bok En kort historia om mänskligheten.

För €35 (ca 370 kr) får du alltså en komplett utgåva av De svenske ommogenes kamp for frihed som innehåller hela tre böcker i en och samma volym – vår svenska historia sammanfattad i 635 sidor.

Det här din historia. Det är dina förfäders historia. Det är dina barns historia. Det är upp till oss som värdesätter vår historia, vårt kulturarv, kunskapen om oss själva, att föra vidare den kunskapen till våra efterkommande.

köp en bok,  eller köp två så får du tre, och ge bort en av de finaste gåvorna av alla – rötter.
Abonnér på YouTube:


Hvis du sætter pris på Allmogens uafhængigt arbejde for at skildre vores fine svenske historie og nordiske kultur, er du velkommen til at købe noget lækkert i butikken eller støtte os med en frivillig donation. På forhånd tak!

Støtte Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Støtte Allmogens af tilmeld dig
Støtte Allmogens i dit testamente

Populære

En tanke om “Svenska allmogens frihetsstrider släpps i ny utgåva

  1. Pingback: Söndag 5 maj 2019 – radio bubb.la

Kommentar er lukket