Allmogen drar på expedition – Häxprocessen i Torsåker

Video i fokus Afspilningsikon

På årsdagen av häxprocessen i Torsåker 1675 följde Allmogen i offrens fotspår. Det här är den allra första EXPEDITION ALLMOGEN.

Den 1 juni 1675 mördades 71 personer i Torsåker, Ångermanland, på ett berg som sedan dess kallats Häxberget eller Bålberget. 65 kvinnor, 2 män och 4 pojkar halshöggs, en efter en, och deras kroppar brändes på tre bål som hade förberetts – ett för varje socken. (Vissa källor anger att 9 avrättades redan den 28 mars och resterande 62 den 1 juni.)

Häxprocessen i Torsåker, som jag skrivit om tidigare, var den största häxprocessen under häxhysterin Den store støj som ägde rum 1668–1676 i Sverige. Var femte kvinna i Torsåker, Dal och Ytterlännäs socknar mördades på den här dagen för 343 år sen. Det är en historia som berättar om masshysteri, grav vidskepelse och en maktfullkomlig och förtryckande överhet.

I videon får ni följa med mig till källarvalven i Hammar där kvinnorna hölls instängda, till den makalöst vackra Torsåkers kyrka där offren fick sin dödsdom och sista predikan av prästen Laurentius Hornaeus, och till berget där deras liv togs ifrån dem. På minnesstenen som restes 1975 kan man läsa:

Här brann häxbål 1675Kvinnor dog. Män dömde.Tidens tro drabbar människan.

I min analys går inte konfliktlinjen här mellan kvinnor og män, utan mellan allmoge og överhet. Vanliga människor ur allmogen dog och vanliga människor ur allmogen fick sina döttrar, systrar, fruar och mödrar slitna ifrån sig av ett totalitärt prästerskap.

Allmoge dog. Överheten dömde. Men en sak är säkert: Tidens tro drabbar människan. Så även i vår tid.

Om du uppskattar videon och mitt arbete, ge gärna tummen upp på videon och prenumerera på Allmogens youtube-kanal! Då tar vi oss närmare milstolpen på 1,000 prenumeranter, som krävs för att Youtube ska aktivera ett par fiffiga funktioner i kanalen (och du får bättre koll på när nya videos släpps!).

Om du känner inom dig att du vill göra ännu mer för att hålla vår historia och minnet av tidigare generationer levande så kan du stödja Allmogens oberoende folkbildningsarbete genom att bli stödmedlem. Då får du dessutom en fin rabatt i shop. Nej, nu är det dags att sätta igång och planera nästa expedition…

Abonnér på YouTube:


Hvis du sætter pris på Allmogens uafhængigt arbejde for at skildre vores fine svenske historie og nordiske kultur, er du velkommen til at købe noget lækkert i butikken eller støtte os med en frivillig donation. På forhånd tak!

Støtte Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Støtte Allmogens af tilmeld dig
Støtte Allmogens i dit testamente

 

Historiske kort over Ångermanland

Vores vægkort er omhyggeligt restaurerede, århundredgamle kort, som genoptrykkes i Ångermanland på mat, aldersbestandigt premiumpapir i museumskvalitet. 1% af indtægterne går direkte tilbage til kulturarven!

Populære

En tanke om “Allmogen drar på expedition – Häxprocessen i Torsåker

 1. Dan Berglund siger:

  Hej Daniel.
  Intressant sajt du skapat. Känns kul att det finns fler än jag med de här åsikterna. Är själv från Ångermanland och har varit uppe på ”häxberget” många gånger.

  Jag har också reagerat på den historielöshet som texten på stenen representerar. Det är idag svårt, med de flestas brist på insikt om hur landet styrdes och religionens makt på den tiden, att göra en adekvat analys av dåtiden.

  Jag har själv varit påverkad om myten om det ”röda Ådalen” men har efter många år kommit till insikt om hur lite som gjorts i landsänden för att påverka sin framtid.

  Bor nu Stockholm men är mycket intresserad av hela landets framtid.
  Du är välkomnen att höra av dig.

  Danne

Kommentar er lukket