Køb vores historiske kort

Efter Vedspisupproret: Nu backar staten om vedspisförbudet

Vedspis halstra fisk
1930-tal: Halstring av fisk i vedspis, Fackskolan för huslig ekonomi, Uppsala. Foto: Gunnar Sundgren / Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND)

Anno 2018 efter kristi födelse bröt Vedspisupproret ut i Svea rike. Till skillnad mot allmogens många tidigare uppror var det här ett fredligt uppror som de faktiskt vann.

Boverket meddelade tidigare i veckan att de nu föreslår att förbudet mot nyinstallation av gamla vedspisar som skulle börja gälla nu i höst tas bort, och gamla köksspisar undantas i sin helhet från de hårdare utsläppskraven.

Det innebär att även framtida generationer svenskar kommer att kunna sätta in en gammal vedspis hemma eller i stugan för att kunna laga mat och hålla sig varma även om strömmen skulle försvinna mitt i kallaste vargavintern.

Det innebär att de gamla vedspisarna som står i slott, koja och förråd, alla en vacker del av vårt svenska kulturarv, får leva vidare istället för att hamna på tippen som järnskrot.

Det innebär att vi vann. Rättare sagt, det sunda förnuftet vann. Det ger en gnutta hopp att det ändå verkar finnas människor med sunt förnuft på Boverket och i regeringen, eller som åtminstone är öppna för att ta till sig synpunkter från vanligt folk.

Nåja, vi ska inte hänga upp armborsten på väggen riktigt än. Förslaget ska först skickas på remiss fram till 9 augusti 2019, men om ingen översåte aktivt försöker sätta käpparna i hjulet bör de ändrade reglerna träda i kraft den 1 oktober 2019.

Om du missat vad det här handlar om så var det alltså i januari förra året som allmogen gick man ur huse och begav sig ut på gatorna (nåja, om Facebook hade haft gator), när det kom fram att Boverket ville förbjuda nyinstallation av gamla vedspisar.

Inte nog med det, de ville skicka dem på skroten också – och vi skattebetalare skulle betala för det. Hela 5 miljarder kr beräknade de att det skulle kosta att beröva oss på våra gamla vedspisar.

Men detta var givetvis inget som svensk allmoge skulle acceptera. Protesterna ekade från alla Sveriges landskap, och herrarna i Stockholm insåg snabbt att de hade träffat en öm punkt. Allmogen gillar sina gamla vedspisar, och de har inga planer på att ge upp dem. Gott om vedträn hade de också, vilket bostadsminister Peter Eriksson (MP) fick erfara när det vällde in vedträn till Regeringskansliet i protest mot den planerade inskränkningen i vår gamla rätt.

En delseger vanns när regeringen backade om skrotpremien. Vi krävde även ett ovillkorligt undantag för gamla köksspisar, och det var vad vi nu slutligen har fått i det här förslaget från Boverket.

Det är tack vare alla ni som engagerat er och protesterat, inte minst alla ni tusen och åter tusen i Facebook-gruppen Vedspisupproret, som våra gamla vedspisar nu ser ut att räddas. Tack! Som ordspråket jag delat tidigare säger: Den behöfver skrika högt, som vill skrämma fan. Det lönar sig att protestera när makten stoppar fingrarna i fel kakburk.

Nu håller vi ett vakande öga på det här förslaget så att det verkligen går igenom, och minns modern Siggas ord i Vilhelm Mobergs roman Rid i aften!:

Ensam mäktar man intet. Tillsammans mäktar man allt.

Sigga, Rid i aften!

Abonnér på YouTube:


Hvis du sætter pris på Allmogens uafhængigt arbejde for at skildre vores fine svenske historie og nordiske kultur, er du velkommen til at købe noget lækkert i butikken eller støtte os med en frivillig donation. På forhånd tak!

Støtte Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Støtte Allmogens af tilmeld dig
Støtte Allmogens i dit testamente

Populære

En tanke om “Efter Vedspisupproret: Nu backar staten om vedspisförbudet

 1. Ann Tiljestrand siger:

  Hej! 

  Gillade din artikel om vedspisupproret. Jag är väldigt tacksam att vi vunnit på ett fredligt sätt och att du uppmärksammat det

  Du nämner remissvaren i din artikel så min fråga är om ni från allmogen.org kommer att lämna ett remissvar till Boverket om att både vedspisar och de antika kaminerna bör få undantagstillstånd. Vi har många unika gjutjärnskaminer som riskerar att gå i graven om de nya reglerna bara räddar vedspisarna. Vi vet att reglerna för kaminerna började gälla redan 1/7 2017 men tack vare upprorets kamp har de skjutit fram både vedspisarnas och kaminernas regler till den 1/10 2019. Känns märligt om de plötsligt separerar dem och inför detta krångel för enbart kaminerna. Vi är nöjda om de före 2 a världskriget får undantag. Vi riktar in oss på de i gjutjärn. 

  Återkom gärna med ett svar. 

  Remissvaret bör vara i Allmogens namn så de ser att fler än bara Vedspisupproret har intresse i detta. 

  Vi på vedspisupproret har inte sett ert remissvar från maj 2018

  https://www.regeringen.se/remisser/2018/03/remiss-av-boverkets-rapport-201732-regelefterlevnad-vid-byte-av-fastbransleanordning/
  Om ni har ert diarienummer så publicerar vi gärna den på vedspisupproret också.

  Mvh Ann Tiljestrand/Ann Tiljann på facebook 
  Lägger in länk till vedspisupprorets nya hemsida. Den är under uppbyggnad men kommer snart publiceras.

Kommentar er lukket