Øjenbakke

Øjenbakke
Litografi efter en tegning af Richard Dybeck, fra omkring 1870.

Øjenbakke är en flat berghäll i Öja socken, Södermanland, där bygdens unga, ogifta män samlades i gångna tider för att mäta krafter med varandra. Vem vet, kanske kan Öja bricka bli den platsen igen?

”Öja bricka”, en gammal samlingsplats för styrkelekar i Öja socken, Södermanland, i form av en flat berghäll med tre tunga stenar som användes för mandomsprov av traktens ogifta unga män. Berghällen ligger ungefär 500 meter väster om Öja kirke i Stora Sundby, Eskilstuna kommune.

Klarade man att lyfta den minsta stenen kunde man bli invald i ”Öja bussar” med 16 unga män. Den starkaste medlemmen kallades ”kung”, och måste klara att lyfta den största stenen (”kungsstenen”) för att visa sig värdig.

Om ”Öja bussarna” berättar Nordiska museets årsbok Fataburen årgang 1928:

Busserne var i ledtog med naboerne mod vest, "Västermo tussar", men slogans var bl.a. "Väsmanna",
vingåkersvargarna, "Grötlunda makker1" i Närke og "Rademacher og hans anhang" (Eskilstunasmederna). Før ånderne i slutningen af
18. århundrede brød dem, holdets unge havde et godt ry. De fungerede undertiden som en slags forsyn, idet de flyttede garner fra den riges mark til den fattiges osv., men under deres vandringer, hvor de var klædt i en særlig dragt, stjal de fødevarer og frugt, især fra godserne (Kungsör, Julita). Den sidste konge blev skudt i et frugttræ under en razzia på Julita-gården. Byttet blev fortæret på en gammel ringmur, "Vishällen", eller på Konungsö, en fæstning i Västermo sogn.

Öja-bussen
Öja-bussen, symbolet for Öja-Västermo Hembygdsförening. Foto: Eric Kling

Det gick alltså inte så bra för bussarna till slut. I alla fall inte för kungen. Men traditionen med att lyfta tunga stenar levde vidare, och det är en tradition som har förekommit i hela Norden, på Färöarna och Island, och närmast för tankarna till forntidens många styrkelekar. På vissa platser ansågs man inte vara en riktig man föränn man kunde lyfta en ”mandomssten” till midjehöjd.

Der var tre løftesten, og den mindste sten kunne den nye bus bringe op i knæhøjde med den nye bus. En lidt større sten kunne løftes af de fleste, men den største sten, der beskrives som næsten kugleformet og med et stivt elletræ i tværsnit, kunne kun løftes af nogle få. Holdets leder, den mest fremragende og stærkeste på alle måder, blev kaldt konge. Hans styrkeprøve bestod i at løfte den største og største sten, kaldet kongestenen, og ingen blev konge uden dette bevis på styrke.

I Island tunge sten blev brugt som en styrkeprøve for at kvalificere mænd til job på fiskerbåde. Stenene blev inddelt i fire grupper, hvor idiot var den mindste sten, som en mand skulle kunne løfte op til hoftehøjde for at kvalificere sig:

  • fullsterkur (”full styrka”) 155 kg
  • idiot (”halv styrka”) 104 kg
  • idiot (”vekling”) 49 kg
  • amlóði (”värdelös”) 23 kg

Den största stenen på Öja bricka, ”kungsstenen”, ifølge Sörmlands museum ha varit närapå klotrund och en aln i diameter, och konstaterar även att ”med en tät vikt av 2,6 bör denna stens vikt uppgått till c:a 290 kg.” Den uppgiften får man ta med en nypa salt, med tanke på att världsrekordet i stenlyftning idag är en sten på 254 kg och innehas av amerikanen Brian Shaw. Men sörmlänningarna är ju starka karlar så inte är det omöjligt!

Desværre står det i dokumentationen, at løftestenene på Öja-bakken blev fjernet og muret ind i den nye kirke, da den blev bygget i 1850. Men du ved godt, hvad det betyder, ikke sandt? Öja bakke og de ugifte unge mænd i landsbyen skal have nye løftestene! Er der nogen lokalpatrioter, der føler sig tvunget til at påtage sig denne ærefulde opgave?

Sådan kommer du dertil

Koordinater: Breddegrad 59.285588570084386 | Længdegrad 16.15052429193497

Se flere interessante steder at besøge på Historisk kort.

Abonnér på YouTube:


Hvis du sætter pris på Allmogens uafhængigt arbejde for at skildre vores fine svenske historie og nordiske kultur, er du velkommen til at købe noget lækkert i butikken eller støtte os med en frivillig donation. På forhånd tak!

Støtte Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Støtte Allmogens af tilmeld dig
Støtte Allmogens i dit testamente

 

Historiska kartor över Södermanland

Vores vægkort er omhyggeligt restaurerede, århundredgamle kort, som genoptrykkes i Ångermanland på mat, aldersbestandigt premiumpapir i museumskvalitet. 1% af indtægterne går direkte tilbage til kulturarven!

Populære steder