Historia

Ett vackert sätt att uppmärksamma hembygdens historia

Jag bor på landsbygden, lite utanför samhället Varnhem i Västergötland. Området kallas Norra Lundby och har ett för vår tid ovanligt aktivt sockengille. På grund av mitt arbete har jag ofta svårt att delta i filmkvällar, midsommarfiranden och föreläsningar, men varje gång jag ser ett anslag om någon ny aktivitet får jag en varm känsla i bröstet. Sockengillet gör ett fantastiskt arbete för att skapa sammanhållning och förankra människor i den lokala historien. Att tillhöra ett sammanhang betyder något. Det är just den känslan av förankring som utgör en människas rötter.

En solig dag för inte så länge sedan promenerade jag ner till kyrkogården för att titta till en grav. På anslagstavlan vid kyrkan hängde en handskriven lapp från sockengillet och Valle församling, som tillsammans lyckats tänka ut ett lämpligt arrangemang i coronatider: Områdets invånare bjöds in att delta i en promenad på kyrkogården för att få höra några utvalda livsberättelser om de människor som vilar där. I min mail fann jag sedan lite mer information. Förra årets minnesvandring blev mycket uppskattad, förklarade meddelandet, och man hade därför bestämt sig för att anordna en ny.

Jag önskar att jag hade kunnat vara med på minnesvandringen, som ägde rum för några dagar sedan, men den dagen befann jag mig på jobbet. Nu hoppas jag istället att få möjlighet nästa gång. Att samlas och tillsammans minnas de människor som tidigare bott i våra hus, odlat våra marker och trampat på områdets stigar är ett vackert sätt att uppmärksamma den lokala historia vi omges av. Det är en idé värd att sprida till sockengillen, hembygdsföreningar och engagerade grannar överallt.

Malin Kim

Malin Kim är bosatt på den västgötska landsbygden och arbetar som läkare. Det kulturhistoriska intresset vaknade tidigt och har resulterat i långa resor i olika delar av världen. Malin driver den hedervärda bloggen Kulturminnet som ett svar på att svensk kulturpolitik alltmer tappat intresset för den svenska kulturens innehåll och det egna kulturarvet.

Share
Publicerad av
Malin Kim

Recent Posts

Staffan Stupa – Apostel över hälsingarnas land

Stenfinn, Stephanus, kärt barn har många namn. I modern förklaring känner vi han som Staffan…

3 år sen

7 spännande gravhögar runt om i Sverige

Gravhögarna och deras omgivande miljöer har mycket att berätta om sin tid. Ofta var de…

3 år sen

13 vackra kulturreservat från hela Sverige

Det finns idag 45 kulturreservat i Sverige - vitt skilda och särskilt värdefulla kulturmiljöer som…

3 år sen

Carl Larsson (1853-1919) – En av våra mest folkkära konstnärer

Carl Larsson (1853-1919) är vår kanske mest folkkära konstnär och en av världens främsta akvarellmålare.…

3 år sen

En kulturhistorisk upptäcktsfärd i Hälsingland

Staden Bollnäs i Hälsingland är omgiven av ett sjudande kulturhistoriskt landskap och är en bra…

3 år sen

Odla lin med mig i sommar

Projektet 1 kvm lin började i Västra Götaland våren 2020. I år har projektet blivit…

3 år sen