VM i hembryggning av Gotlandsdrikke går av stapeln i helgen

1963: Ölbryggning pågår. Fru Selma Karlsson i Bjers, Hejnum socken, Gotland, krossar här malten inför mältningen – det första steget i processen, innan bryggning och jäsning. Ur Nordiska museets film ”Ölbrygd på Gotland”. Foto: Nordiska museet / Nordic Museum (CC BY-NC-ND)

Drikke kallar gutarna sitt traditionella hembryggda färsköl som i otaliga generationer har bryggts på enris, humle och rökt malt. I helgen går 2018 års världsmästerskap av stapeln på Björklunda på södra Gotland där det hela började en gång för runt 25 år sedan.

Gotlandsdricka (kort och gott drikke, drikko eller drikku på gutniska) är en gammal gutnisk kulturdryck, närmare bestämt ett hembryggt gotländskt färsköl med mycket gamla anor. Drycken bryggs av malt, enris, humle, vatten, och någon typ av socker och jäst. Maltet torkas med rök i en så kallad kölna vilket ger en rökig smak, och drycken sötas ofta med honung eller socker.

Varje år första lördagen i oktober arrangeras världsmästerskapet i hembryggning av drikke, en händelse som från och med 2019 kommer att uppmärksammas i Allmogens almanacka som du kommer kunna köpa på Allmogen.org inom kort. Förra året gjorde 41 deltagare upp om vem som kunde brygga det godaste gotländska färskölet. Mästerskapstiteln togs hem av Per Tellström från Öja socken, som ärvt receptet av sin mor och själv experimenterat fram en del ändringar. I förra årets mästerskap gick hela tre av sex priser till Öja socken. Klinteborna däremot fick för ovanlighetens skull gå hem utan pris, ”en stor bedrövelse” enligt vittnesmål. Men i helgen har de chans att ta revansch!

Drikke
1947: Drickabryggning i Hablingsbro socken på Gotland. Husmodern Linnéa Pettersson lägger färska enriskvistar till kokning i brygghuspannan (Uppsala, 18918).

Förr skulle den starkaste och bästa gotlandsdrickan sparas till jul, påsk och familjehögtider enligt Anders Salomonsson som skrivit boken Gotlandsdricka (1979). Förr hette det rent av att ”dricka jul”. Jul var inget man firade. Jul drack man. Uttrycket ”dricka jul” förekommer i kvädet Hrafnsmál av skalden Torbjörn hornklove från omkring år 900, där det berättas om den krigiske kung Harald Hårfager som ville ”dricka jul” ute på havet. Just öldrickandet är en av våra äldsta jultraditioner som har rötter långt in i förkristen tid, även om dagens juldrickande skiljer sig både när det kommer till mängden (tack och lov) och typen av öl.

Gotlandsdricke
1937: Bryggning av tröskdricka i början av september hos Karl Pettersson på Gotland, Södra härad, Eksta socken, Storstu Uggards. En del av vattnet får rinna igenom och åter ösas för att bättre komma i kontakt med malten. Foto: Dag Trotzig / Nordiska museet

Traditionellt var det kvinnorna som bryggde ölet, och nåde den man som la sig i ölbryggningen! Nu för tiden får båda könen delta i bryggningen av drikke. I videon nedanför från Bottarve hembygdsförening och museigård berättar ett par gutniska män ”leite um drikke”. I mitten sitter förra årets mästare Per Tellström. I dialektinspelningen nedanför från Institutet för språk och folkminnen, inspelad på Fårö 1981 av Kristina Hagren, berättar Richard Östman (född 1904) om bryggningen av Gotlandsdricka: Jag önskar alla deltagare och stolta bärare av gotländsk kultur och tradition all lycka i årets världsmästerskap. Må det mest gudomliga drikke vinna!

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Gotland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Populärt