Handla våra historiska kartor

Vilhelm Moberg om det främsta hotet mot den svenska friheten

Det statliga enväldet

Dela på FacebookDela på WhatsAppDela på TelegramDela på TwitterDet är den 12 oktober 1947. Vilhelm Moberg är i Norrtälje och håller tal. Drygt 2 år har passerat sen de allierade besegrade axelmakterna i andra världskriget. 2 år av fred efter 6 år av totalt krig. Moberg hade varit en av de mest högljudda motståndarna i […]

Det är den 12 oktober 1947. Vilhelm Moberg är i Norrtälje och håller tal. Drygt 2 år har passerat sen de allierade besegrade axelmakterna i andra världskriget. 2 år av fred efter 6 år av totalt krig.

Moberg hade varit en av de mest högljudda motståndarna i Sverige till Hitlers nationalsocialistiska Tyskland, och reste också land och rike runt och talade för Finlands sak – ett Finland som låg under angrepp från Stalins kommunistiska Sovjetunionen. Två totalitära våldsapparater.

I talet berättade Moberg om ett nytt mörkt moln som han såg torna upp sig vid horisonten, ett nytt hot mot den svenska friheten. Se citatet i bilden.

Ett till stycke ur talet:

”Staten av idag är en herre, som människorna själva skapat åt sig och som många av dem ägnar en rent religiös dyrkan: Staten skall hjälpa! Staten skall ingripa! Staten skall understödja! Så ljuder ropen. Och staten smyger sig på oss och lockar och frestar: Här skall hjälpas! Här skall ingripas! Här skall understödjas!

Staten begär bara en liten bagatell i gengäld. Bara en liten bagatell: Individens frihet. Individens underkastelse under sitt envälde.”

Snart 70 år har passerat sen Moberg höll tal den där oktober-dagen. Staten har under tiden vuxit sig större, större än självaste Gustav Vasa någonsin kunde drömma om, och fortfarande ljuder ropen. Fortfarande lockar och frestar staten.

Det här är ett tal för vår tid.

Hela talet, som har namnet “På frihetens grund”, finns i boken “I sanningens och fantasins namn. Talaren Vilhelm Moberg” som innehåller många av hans tal. Den kan köpas hos Vilhelm Moberg-sällskapet, och innehåller många guldkorn som levererar gåshud. Rekommenderas!

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt

Ska vi höras på Söndag?

Få nyhetsbrevet varje söndagmorgon med veckans artiklar om svensk historia och nordisk kultur. Gratis!

Perfekt! Kolla inkorgen och bekräfta din anmälan så är det klart sen!