Historisk karta över Värmland utgiven 1783 och graverad av Fredrik Akrel (1748-1804). Värmland gränsar i söder till Västergötland och Dalsland, i väster till Østlandet (i Norge) och i öster, Västmanland och Närke och i nordost till Dalarna.
Det finns mänskliga spår i Värmland som är cirka 9 000 år gamla. Man har funnit boplatser som var bebodda mellan 7100 och 6400 f.Kr. på Kvarnåsen, Lidsbron och Västanvik. Det finns även en känd lämning av hyddor från denna tid, vid Södra Ed i Kila socken.
Fynd visar också spår av mänskliga boplatser i hela landskapet, från Värmlandsnäs i söder till Långflon i norr, fynden visar också att kontakter fanns med västkusten, Västergötland och Bergslagen.
Under bronsåldern visar fynd att bosättningarna låg tätt, framförallt i delar av södra Värmlandsnäs samt längs Glafsfjorden och Frykensjöarna. Grunden till dagens landskap läggs framför allt under yngre järnåldern och många av dagens gårdars historia börjar vid denna tid. Det finns idag cirka 30 kända järnåldersboplatser i Värmland.
Seden att begrava de döda i gravrösen och stensättningar upphör omkring år 400 i Värmland och övergår till begravning i flatmarksgravar. Det bästa exemplet är gravfältet i centrala Grums. I övergången till yngre järnåldern börjar man begrava de döda i gravhögar, totalt har cirka 130 sådana undersökts i landskapet. Under järnåldern byggdes även Värmlands fornborgar, 37 lämningar i Värmland räknas som sådana. Den enda av dessa som undersökts arkeologiskt är Villkorsberget på Värmlandsnäs.
Källhänvisning: Wikipedia (CC BY-SA)
Lars (verifierad ägare) –
Mycket nöjd och pryder sin plats. Kul och veta hur gamla Värmland såg ut
Anonym (verifierad ägare) –
Välgjord karta med intressant historisk information.