Historisk karta över Uppland utgiven 1785 och graverad av Fredrik Akrel (1748-1804). Landskapet Uppland (traditionellt stavat Upland) gränsar mot Ålands hav i norr och öster, Gästrikland i nordväst, Västmanland i väster och Mälaren och Södermanland i söder; dessutom når det fram till Dalarna på Tjuvholmen i Färnebofjärden (Dalälven).
Med stöd av arkeologisk och geologisk forskning antas Upplands första bebyggare ha kommit västerifrån över Närke och Västmanland för minst 8 000 år sedan. Deras boplatser fanns vid kustlinjen men ligger på grund av landhöjningen numera i landets inre. Efter att våra förfäder blev bofasta bönder för runt 6,000 år sedan ökade lösfyndens antal. Enstaka stenåldersfynd visar på förbindelser mellan Uppland, Åland och Finland redan under stenåldern, men också med Norrland liksom med Skåne eller Danmark.
En boplats funnen vid Åloppe nordväst om Uppsala 1902 tillhör den gropkeramiska kulturen och den yngre stenåldern. En mängd fornfynd från främst senneolitikum och den avslutande delen av bondestenåldern har påträffats, framförallt i den mellersta delen av västra Uppland, som därför anses vara landskapets äldsta och tätast befolkade stenåldersbygd.
Från bronsåldern har man hittat fynd av brons såsom yxor, spjutspetsar och svärd samt allehanda smycken. Man har även hittat föremål av guld, exempelvis fynd i Järfälla socken, Kung Björns hög vid Håga, och i Torstuna socken, vilka vittnar om stigande välstånd under bronsålderns senare tid.
Från omkring år 500 härstammar de äldsta kända förekomsterna av säd i Uppland (korn av vete och korn i Gamla Uppsala). Den stora folkvandringen har lämnat spår i ett gravfynd i Tibble i Litslena socken från mitten av 300-talet. De stora guldfynd, som gjorts i Gottröra, Hjälsta och Börstils socknar, föremål av glas, efterbildningarna av romerska medaljer och brakteater, som hittats rikligt i Uppland liksom i det övriga Skandinavien, betygar folkets välmåga och livliga förbindelse både åt sydöst, med Konstantinopel, och åt sydväst, med Belgien och Frankrike. Kanske hela Nordens viktigaste fyndplats från denna tid är Birka i Uppland.
Källhänvisning: Wikipedia (CC BY-SA)
Rolf Jonsson (verifierad ägare) –
Fint tryck.
Christina (verifierad ägare) –
Fantastiskt vacker och jag är sååå nöjd med kvalitén!!!
Pär (verifierad ägare) –
Mycket bra
Martin Wessman (verifierad ägare) –
Mycket snygg då jag och sambon båda gillar historia och hon är från Uppsala men jag från Stockholm. Det blev en perfekt födelsedagspresent!
ViviAnne (verifierad ägare) –
Spännande med en karta från den tiden, då jag släktforskar åt min sambo och nu kan se flera orter där anor levt. Vidare är det intressant att lära sig mer om den bygd där vi numera har landsälle.
Ann-Cathrine Johansson (verifierad ägare) –
Perfekt fin vackert papper.