Skolklass i Hälsingland löste runornas gåta – får medalj

Ersk Mats gården
Ersk Mats i Lindsjön, Hassela socken. Foto: Zejo (CC0)

Ända in på slutet av 1800-talet användes runskrift i folkliga sammanhang i Hassela socken, Hälsingland. En skolklass belönas nu av Riksantikvarieämbetet för sin kulturgärning.

I taket till drängkammaren på Ersk-Matsgården i Hassela, Hälsingland, finns ett antal runinskrifter som varit både otolkade och i princip okända fram till januari i år. Tack vare en skolklass i Hassela har runorna nu inte bara kommit till allas kännedom utan också blivit en internationell angelägenhet.

Elevernas upptäckt har inte bara presenterat en tolkning av runornas budskap i Ersk-Matsgården, utan även bidragit till viktig kunskap om världens mest omtalade runsten, Kensingtonstenen i Minnesota, USA.

Fantastisk insats Anna, Mattias, Edvin, Vincent, Klara och Elina!

Läs mer om deras upptäckt hos Riksantikvarieämbetet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Testa Allmogens nyhetsbrev!

Jag vet, jag vet. "Pop-ups" är inte okej. Men just det är poängen: internet är en rörig plats men Allmogen manar till eftertanke. Så varför inte ge det lite tid för reflektion? Varje söndagmorgon kl 06.00 får du ett mail med alla veckans intressanta artiklar från mig, Daniel Sjöberg, direkt till din inbox. Vad säger du?

Du har anmält dig!