Kultur
Sista tunnbindaren på Gotland
mar
Karl Lindbom var Gotlands siste utbildade tunnbindare. Filmen är ursprungligen inspelad utan ljud av Gunnar Olsson år 1963. År 2017 försågs den med berättelse på gutamål.
Tunnbindare är en hantverkare som tillverkar trätunnor och andra laggkärl, ett gammalt hantverk som levde starkt långt in på 1900-talet. Kärlen var väsentliga för både handel och hushåll, och har under de senaste årtusendena varit ett av få sätt att förvara livsmedel här i Norden.
Företaget Thorslundkagge i Högsjö utanför Vingåker, i gränslandet mellan Sörmland och Närke, är ett av få svenska företag som fortsätter denna hantverkartradition. De tillverkar än idag fat av svensk ek, och de tar även emot lärlingar som vill utbilda sig i hantverket. Så om du är sugen på att bli tunnbindare kan du lära direkt från tunnbindarmästaren Johan Thorslund. Johan fick 1997 Mästarbrev i tunnbindaryrket, då den första på 50 år att få det erkännandet för sina kunskaper.
Ska en dryck kallas för svensk bör den även ha lagrats på en trätunna av svensk ek, tillverkat i Sverige.
Thorslundkagge
En gång i tiden fanns rent av ett fackförbund enbart för tunnbindare, Svenska tunnbinderiarbetareförbundet, som var ett fackförbund inom Landsorganisationen (LO) som bildades 1892 och år 1936 upplöstes och uppgick i Svenska träindustriarbetareförbundet.
I kampen mot mikroplaster i våra kroppar och vår natur, och i jakten på att skona våra barn från hormonstörande plaster, kan det finnas en framtid för tunnbindaryrket? Man kan alltid drömma. Det gör jag.
Prenumerera på YouTube:
Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!
Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente
Historiska kartor över Gotland
Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!
Populärt
- Allmogeslakten på Helgeandsholmen 1463
- Rökstenen (Ög 136)
- Allmoge – vad är det?
- Liten blåklocka framröstad till Sveriges nationalblomma
- 25 mars 1644: Massakern av skånska bönder i slaget vid Borst
- Plågan i Gullspångsälven
- De första svenskarna
- 20 amerikanska orter namngivna av och efter svenskar
- Albertus Pictor – vår främsta medeltidskonstnär