Pehr Kalm – den bortglömda Ö-vikssonen som blev Benjamin Franklins vän

Pehr Kalm
Pehr Kalm och Benjamin Franklin. Målningen på det som tros vara Kalm är signerad J. G. Geitel, år 1764. Målningen finns på Satakunta Museum, Björneborg, Finland.

Pehr Kalm var lärjunge till Carl von Linné. Han blev god vän med Benjamin Franklin. Han var första nordbo att besöka Niagarafallen. Och han föddes i Själevad, Ångermanland.

Sveriges band till Amerika har långa anor. Sverige var den första neutrala nation som erkände USA efter självständighetskriget 1776. Det hade skett genom 1783 års handelsavtal i Paris mellan den amerikanske diplomaten Benjamin Franklin och Sveriges ambassadör Gustaf Philip Creutz.

Benjamin Franklin blev därmed USA:s första Sverige-ambassadör, men är mer känd som en av den amerikanska konstitutionens fäder, och för sitt elektriska experiment med den flygande draken och blixten.

Mindre känt är bandet till Örnsköldsvik.

Den 6 mars 1716 föddes Pehr Kalm i Själevad. Föräldrarna Gabriel Kalm och Catharina Ross hade flytt till Sverige när ryssarna intog Finland under den Stora ofreden.

Fadern dog innan Pehrs födelse och när kriget var slut fem år senare flyttade modern tillbaka med sonen. Pehr gick trivialskolan i Vasa och studerade sedan naturvetenskap vid Akademin i Åbo. 1740 började han på Uppsala Universitet och blev lärjunge till Carl von Linné. 1747 skickades han till Nordamerika som Linnés växtinsamlare. Han reste samma år med ett uppehåll i England. Där fick han ett rekommendationsbrev till postmästaren i Philadelphia: Benjamin Franklin.

Franklin och Kalm blev goda vänner. Kalm upplyste Franklin om att Columbus inte upptäckt Amerika, det hade svenska vikingar gjort. De delade också intresset för vetenskap och Kalm var med när Franklin utvecklade experimentet med blixten.

1750 blev Kalm den första nordbo att besöka Niagarafallen, om vilka han skrev en vetenskaplig rapport som Franklin publicerade i Pennsylvania Gazette samma år. Året därefter publicerades den i London och Kalm blev internationellt känd.

När han kom hem till Sverige förde han med sig mullbärsträd och hagtorn, men också de amerikanska frihetsidéerna. Han blev akademiker i Åbo och agiterade för religionsfrihet, förflyttningsfrihet och ekonomisk frihet. Och 1765 skrev hans elev Anders Chydenius boken ”Den nationella vinsten”, redan elva år innan Adam Smith förklarade marknadsekonomins principer i Nationernas välstånd. Om Chydenius skrivit på engelska skulle han ha blivit den liberala ekonomins fader. Kalm själv anses därtill vara trädgårdskötselns fader i Finland.

Pehr Kalms ansenliga avtryck på historien har hedrats på många håll: I USA är Kalmia latifolia – bredbladig kalmia – delstatsblomma i både Pennsylvania och Connecticut; i Finland hedrades Kalm 2011 som den störste finne under upplysningstiden med ett jubileumsmynt; 1992 hade Bohusläns museum en utställning för att fira Kalms resa genom trakterna 250 år tidigare.

Söndagen den 6 mars 2016 fyllde han 300 år. Det är hög tid att denna bortglömda Ö-viksbo hedras också i sin födelsestad.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Ångermanland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Populärt