Nya rön: Stenålderns européer matade också sina bebisar med ”nappflaska”

Forntida nappflaska
Nutida bebis dricker från rekonstruerad bägare av typen som användes för att mata stenåldensbarn. Foto: Helena Seidl da Fonseca

Ett forskningsteam vid University of Bristol har hittat det första beviset för att forntida bebisar blev matade med djurmjölk med hjälp av motsvarigheten till nutida nappflaskor.

För ungefär 7,000 år sedan, under Neolitikum eller bondestenåldern, började det dyka upp särskilda bägare i Europa som möjligtvis använts för att mata spädbarn. Under brons- och järnåldern blev dessa bägare allt vanligare, men man har inte med säkerhet kunnat säga hur de använts.

De små bägarna är vanligtvis utformade så att en bebis kan hålla den själv, och den har en liten hällpip genom vilken vätska kan sugas. Som man kan se på bilden nedanför med bägare från bronsåldern var de ibland formade som djur.

  • Facebook
  • Twitter
Bägare från den sena bronsåldern, funna i Vösendorf, Österrike, som användes för att mata spädbarn. Foto: Enver-Hirsch, Wien Museum

Nu har forskare undersökt om dessa bägare faktiskt använts för att mata spädbarn. I undersökningen valde man ut tre exemplar som har hittats i barngravar i Bayern, Tyskland. Genom kemisk och isotopisk analys av vätskerester inifrån kärlen har man nu för första gången kunnat identifiera vätskorna som mjölk från ko, får och get.

Visst är det fascinerande?

Det är lustigt hur jag än idag när jag hör ordet ”stenålder” instinktivt får upp en bild av en primitiv grottmänniska på näthinnan, med träklubban i högsta hugg i ena handen och släpandes en kvinna i håret med andra handen. Jag har ”Familjen Flinta” att tacka för det, antar jag.

Våra förfäder var bra mycket mer sofistikerade än så. Det är inte så konstigt, med tanke på att människan även på stenåldern besatt samma kognitiva kapacitet, samma tankeförmåga, som en modern människa.

Den här upptäckten för också mina tankar till den uppsjö av moderna, processade pulverersättningar som står i butikshyllorna, med innehållsförteckningar som kan göra en snurrig. Är det inte märkligt hur vi ”plötsligt” måste fylla kundvagnen med labbproducerad modersmjölksersättning när Homo Sapiens (dvs. vi, den moderna människan) har överlevt utan det i bokstavligen hundratusentals år? Känns det rimligt? Är det verkligen det bästa, mest näringstäta och hälsosamma alternativet för små barn i sin mest grundläggande utvecklingsfas i livet?

Jag är inte övertygad. Det bästa för ett barn är givetvis moderns egna mjölk. Det näst bästa? Ska man tro på tusentals år av samlad erfarenhet så kan man förslagsvis grunda med en bas bestående av fet och näringstät komjölk, fårmjölk eller getmjölk. Det är sedan gammalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Testa Allmogens nyhetsbrev!

Jag vet, jag vet. "Pop-ups" är inte okej. Men just det är poängen: internet är en rörig plats men Allmogen manar till eftertanke. Så varför inte ge det lite tid för reflektion? Varje söndagmorgon kl 06.00 får du ett mail med alla veckans intressanta artiklar från mig, Daniel Sjöberg, direkt till din inbox. Vad säger du?

Du har anmält dig!