Handla våra historiska kartor

Upptäck fornlämningar nära dig i nya Fornsök

Nya Fornsök
Nya fornsök

I dagarna har Riksantikvarieämbetets 11 år gamla söktjänst Fornsök fått en välbehövlig uppdatering.

Fornsök är, för dig som inte redan är bekant med tjänsten, Riksantikvarieämbetets söktjänst som innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och kulturhistoriska lämningar i Sverige.

Allmogens egna karta, Historiekartan, ger mer detaljerad historisk bakgrund om ett urval av platser som vi tycker är särskilt intressanta och värda ett besök, medan du med Fornsök får information om varje liten pilspets som hittats.

Genom Fornsök fick jag exempelvis reda på att en tidigare ägare till min lilla gård i Ångermanland, kommunalordförande Jonas Mårtensson, år 1919 fann en 18 cm lång dolk i rödbrun skiffer när han räfsade kornåkern. Även en bit av en skafthålsyxa har hittats på gården, medan det ett par stenkast bort finns kända boplatser från stenåldern. Så ni kan ju räkna med att jag kollar extra noga när jag är och påtar i trädgårdslandet. Man vet aldrig vad som kan dyka upp med nästa spadtag.

Om jag tillåter mig att fantisera lite så kan man alltså tänka sig att den där skifferdolken som Mårtensson hittade en sommar för snart 100 år sedan tillverkades under senneolitikum, slutfasen av bondestenåldern, för sisådär 3800-4400 år sedan. Den här tiden kallades rent av för dolktid, efter flintdolkarna som var vanliga då.

Kanske liknade dolken den här nedan, också den i skiffer och även dekorerad med ett djurhuvud (älg?), som brukades av någon person mellan år 3299-2300 f.Kr. i Skuggan, Gästrikland, Sverige.

Foto: Sara Kusmin, 2006-06-29, SHMM (CC BY)

Så vad är nytt i Fornsök?

Det jag gillar mest med den nya versionen är att den har fått ett nytt och mer användarvänligt utseende. Det är lättare för en novis att gräva ner sig i de hundratusentals registrerade fornlämningarna, och kartan har fått helt nya och tydligare grafiska symboler som ger en bättre överblick över vilka olika typer av fornlämningar som finns i ett område.

Den nya versionen har också ett sökbart register med information om alla nya arkeologiska uppdrag så som arkeologiska utredningar och undersökningar.

Läs mer om övriga förbättringar här.

Men kom ihåg när du utforskar kartan att man, även fast kartan fullkomligt kryllar av fornlämningar, bokstavligen bara skrapat på ytan av den nordiska myllan. Det finns säkerligen många gånger fler fornlämningar som fortfarande är dolda i jorden.

Som Vilhelm Moberg skrev i första delen av Min svenska historia, ”Sveriges största riksarkiv är den svenska jorden”, och det är en jord som till stor del fortfarande är oupptäckt.

Vad finns gömt i din hembygds jord?

Det får tiden utvisa.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt