Handla våra historiska kartor

Milstolpe: 5000 följare på Facebook!

5000 följare!

Dela på FacebookDela på WhatsAppDela på TelegramDela på X (Twitter)För ett tag sen passerade vi 5000 personer på Projekt Allmogens Facebook-sida. Fler och fler ur allmogen hittar hit, vilket är fantastiskt kul! Samtidigt har Projekt Allmogen historieskildringar bara den senaste månaden nått ut till hela 187,186 riktiga människor av kött och blod, och det bara […]

För ett tag sen passerade vi 5000 personer på Projekt Allmogens Facebook-sida. Fler och fler ur allmogen hittar hit, vilket är fantastiskt kul! Samtidigt har Projekt Allmogen historieskildringar bara den senaste månaden nått ut till hela 187,186 riktiga människor av kött och blod, och det bara på Facebook. På riktigt.

Det är mycket tack vare alla ni som ”gillar” och delar på sidan. När ni gör det så hjälper ni till att väcka intresse, uppskattning och förståelse för vår historia och i förlängningen också vår samtid.

Jag vill tro att den gärningen uppskattas av de många miljoner ur vår allmoge som bott här i otaliga generationer innan oss. Jag tänker på mina far- och morföräldrar och det land de var med och bidrog till. Alla historier morfar berättade för mig i min barndom och de hyss han hade för sig. Allt slit min mormor var med om som ung piga, och hennes tålamod när vi barnbarn betedde oss som barn gör. Farfars nynnande på någon gammal visa och farmors stuvade makaroner och korv. Liven de lämnade sitt avtryck på. Drömmarna de hade när de växte upp. Deras strävan efter lycka.

Jag vill också tro att bevarandet av vår frihetliga historia, allmogens historia, kommer att uppskattas av de generationer som tar vid när alla vi som lever idag har lämnat jordelivet – och lämnat över vårt samhälle till dom. Förhoppningsvis är det ett samhälle i minst lika bra skick, lika tryggt och lika fritt, som när vi ärvde det från föregående generation. Men jag är inte så säker på den saken. Få är de makthavare som har det längre perspektivet.

Men jag vill tacka dig som följer, gillar, kommenterar och delar saker på sidan eller här från bloggen. Här kommer ett citat från Vilhelm Moberg om historiens värde, ur ett tal på svenska flaggans dag i Gävle, den 6 juni 1944:

”…en sann kunskap om vårt folks historia kan vara en kraftkälla – dock i en någon annan mening än den som stundom förfäktas. Det har talats om den svenska rättens och frihetens värden som om vårt folk ägt dem ograverade under alla tider, som om de varit en gång för alla givna såsom en gudomlig nåd från ovan, en nåd som icke lyst över något annat folk än det svenska. Det är den bilden, som är falsk, det vet var och en, som besitter djupare kunskaper i vår historia än den som förmedlas av officiella läroböcker. Sanningen är, att dessa svenska värden är erövrade och försvarade under seg och biter kamp genom seklerna, under kamp mot kunglig envåldsmakt, under kamp mot tryckande herremakt. Våra fäder har sannerligen ingenting fått för intet, varken landet eller den frihet de åtnjutit i landet. Men de segrade i sin kamp – och är inte detta faktum desto mer styrkande och eggande i denna tid?”

Fotot är taget 1931 av Mårten Sjöbeck och visar ”Blomsholmsskeppet”, Sveriges tredje största skeppssättning i Skee socken, Bohuslän. Riksantikvarieämbetet​s arkiv.

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

Populärt