Konsten att skärsvarva en dosa

Featured Video Play Icon

Slöjdaren Karl-Åke Karlssons specialitet är skärsvarvning av vackra dosor med lock. I den här videon som Sörmlands museum spelat in får vi följa med i hans hantverk från början till slut.

Att svarva i trä är ett mycket gammalt hantverk, känt redan från det gamla Egypten för över 3000 år sedan. Karl-Åke berättar att just skärsvarvning också det är gammalt, och att verktyget han använder för att skära ur skålen användes i Sverige redan under vikingatiden, eller åtminstone medeltiden.

De första svarvarna som användes var så kallade stångsvarvar, som fungerade så att man lindade ett snöre runt svarvämnet som sedan förbands med en trampa och en elastisk gren. När man trampar ger det lindade snöret fart åt svarvämnet och när snöret helt rullats ut så lindas det av bara farten upp åt andra hållet. Svarvstycket ändrar alltså riktning för varje tramp.

1923: Man demonsterar svarvning på Göteborgsutställningen 1923. Foto: Tekniska museet

Mot slutet av 1800-talet blev den modernare trampsvarven vanligare även på svenska landsbygden. På den kunde man trampa utan uppehåll och svarvämnet roterade i samma riktning hela tiden. Sedan var det inte många årtionden bort innan svarven motoriserades.

1950-1955: Johan Nilsson, Hjortaryds siste trampsvarvare svarvar en knyppelpinne. Foto: Hemslöjdens Samlingar

Men fortfarande i 1950-talets Sverige fanns det svarvare som använde trampsvarv. Som 69-årige Johan Nilsson i Hjortardy, Röke. Östra Skånes hemslöjdsförening berättar att det kring Perstorp i Skåne fanns ett hundratal verksamma svarvare på 1890-talet, som alla svarvade leksaker av asp. På 1950-talet, fanns det bara 4-5 stycken kvar. Av dessa var Johan den siste som själv trampade sin svarv.

En relativt modern trampsvarv i järn som tillhörde en Bror Johansson. Han köpte svarven i början av 1920-talet och betalade 5 kronor för den, och använde den bland annat när han hjälpte polisen i Uppsala att reparera vapen. Foto: Upplandsmuseet (CC BY-NC-ND)

Prenumerera på YouTube:


Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!

Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente

 

Historiska kartor över Södermanland

Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!

Karta över Uppland, Västmanland och Södermanland, 1600-tal

319kr - 999kr

Nytryck av gammal landskapskarta från 1600-talet över Uppland, Västmanland och Södermanland.

Denna historiska karta har varsamt restaurerats av oss med avancerade digitala tekniker och trycks i Ångermanland på matt, naturvitt premiumpapper i museumkvalitet. Tack vare dess certifierade åldringsbeständighet kan vi garantera att ditt tryck håller i generationer.

Ram och passepartout ingår ej.

Artikelnr: 2-1600 Kategorier: , , , ,
MPN: 2-1600
Varumärke: Allmogens
Läs mer

Karta över Södermanland, 1700-tal

199kr

Nytryck av historisk karta över Södermanland från 1700-talet.

Denna historiska karta har varsamt restaurerats av oss med avancerade digitala tekniker och trycks i Ångermanland på matt, naturvitt premiumpapper i museumkvalitet. Tack vare dess certifierade åldringsbeständighet kan vi garantera att ditt tryck håller i generationer.

Ram och passepartout ingår ej.

Artikelnr: 7873411 Kategorier: , , ,
MPN: 7873411
Varumärke: Allmogens
Läs mer

Populärt