Handla våra historiska kartor
Kultur
Humleskörden i det gamla bondesamhället
aug
Allmogens gamla humlegårdar är sedan länge övergivna. Något att ändra på?
Humle (Humulus lupulus L.) är vår enda kulturväxt som har varit lagstadgad och därmed strängt kontrollerad. Under 1600- och 1700-talen nådde humleodlingen i Sverige sin höjdpunkt och då fanns i landet miljontals humlestörar. Lantmätaren noterade alltid var humlegårdar fanns. Än idag kan man finna humleplantor på dessa sedan länge övergivna humlegårdarna.Det finns en gammal igenvuxen humlegård i Lindö, Torsås socken, i Småland som enligt sägen planterades av självaste Nils Dacke.(Fabian Månsson, Dackefejdens vagga) Humlens honblommor används sedan medeltiden i ölbryggning. Humlens syra har en svag antibiotisk effekt mot grampositiva bakterier vilket hjälper jästen att utvecklas och fermentera vörten till ett gott öl.
Månssons trilogi utspelar sig på 1500-talet, men det var på våra äldsta kartor från början av 1600-talet och fram till 1800-talets slut som man kan se humlegårdarna inritade på kartan, med antalet störar oftast angivna.– Hur mycket humle har du skördat? fortsatte Malin sina frågor till Germund.
Germund nämnde en summa. Det vet väl gamle rättaren förresten, sade han, ty han har fått hälften.
Malin reste sig med stickande ögon.
– Hälften! väste hon. Sa du hälften, din tjuv? Vet du inte att alla landbönder sedan åratal till frälset avlämna all den humle som skördas i deras humlegårdar? Tror du inte att kungen har samma rätt som en vanlig frälseman? All humle från din gård skall lämnas till kungens fogde. Det är kungens befallning. Den humle du behöver får du köpa av fogden.
– Jag har själv anlagt humlegården, sade Germund. Han hade förut stått med nedböjt huvud och tittat på henne med en lurande blick, men nu rätade han upp sig och såg henne in i de små grå råttögonen. Då jag kom hit fanns ingen humlegård utan ett tistelland, där nu humlegården ligger. Varken kungen eller hans fogde har anlagt humlegården här, utan jag. Så tager jag också hälften av vad som växer i den eller växer där ingen humle mera.
Prenumerera på YouTube:
Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!
Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente
Populärt
Allmogeslakten på Helgeandsholmen 1463
Rökstenen (Ög 136)
25 mars 1644: Massakern av skånska bönder i slaget vid Borst
Plågan i Gullspångsälven
Tal på Svenska Flaggans Dag
Sigurdsristningen (Sö 101)
Rösta fram Sveriges nationalblomma
Nu kan du beställa Allmogens Almanacka 2020
Allmogens Almanacka 2021 är här