Grov skadegörelse av flera kyrkor på Gotland

Hogrän kyrka
Hogrän kyrka på Gotland, med anor från 1200-talet. Foto: Bene Riobó (CC BY-SA)

Under natten till onsdagen vandaliserades tre kyrkor på Gotland; Hogrän, Roma och Björke kyrkor. Miljonkostnader väntar för att reparera skadorna.

I medeltida Hogrän kyrka som började uppföras på 1200-talet blev skadorna särskilt omfattande när vandaler avsiktligt tömde en pulversläckare i kyrkan. Det kan kosta miljoner att återställa de gamla utsmyckningarna som prytt kyrkan i hundratals år, rapporterar Hela Gotland.

Förutom Hogrän så utsattes även Roma och Björke kyrkor för skadegörelse under natten till onsdagen. Två män i 20-30-årsåldern anhölls misstänkta för skadegörelsen under onsdagskvällen och nu har en 21-årig man häktats. Motivet för den systematiska vandalismen av kyrkor är okänd.

Man ska aldrig spekulera om motivet, men jag kan inte låta bli att tänka att det är några riktigt långsinta hedniska gutar som är i farten för att hämnas kyrkans gamla förbud i Gutalagen mot deras blot och forna seder:

Det är därnäst, att blot äro för alla strängt förbjudna och alla forna seder, som följa med hedendomen. Ingen må åkalla hult eller högar eller hedniska gudar, helgedomar eller stavgårdar.

Gutalagen från 1200-talet

Skämt åsido, den här skadegörelsen är rent utsagt vidrig, och jag hoppas vandalerna får ett rättvist och kännbart straff.

Även Sveriges Radio har haft ett inslag om händelsen.

Man stjäl från kommande generationer när man förstör kulturarvet.

Rebecka Svensson, stiftsantikvarie på Gotland i kommentar till Sveriges Radio

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Testa Allmogens nyhetsbrev!

Jag vet, jag vet. "Pop-ups" är inte okej. Men just det är poängen: internet är en rörig plats men Allmogen manar till eftertanke. Så varför inte ge det lite tid för reflektion? Varje söndagmorgon kl 06.00 får du ett mail med alla veckans intressanta artiklar från mig, Daniel Sjöberg, direkt till din inbox. Vad säger du?

Du har anmält dig!