Kultur
Gotlands bildstenar – en förbisedd del av vårt kulturarv
nov
De budskap som ristats i sten är en säregen del av det svenska kulturarvet. I Tanum har den ofattbara rikedomen av hällristningar klassats som världsarv och inget annat land är lika rikt på runstenar som Sverige. På Gotland finns en annan, mindre känd del av den fornnordiska stenkonsten: bildstenarna.
Över 400 bildförsedda stenar har hittats på Gotland. Nästan samtliga är ristade i kalkstenshällar och tillverkade under yngre järnåldern (ca 400-1100 e. Kr.). Ursprungligen har de rests utmed färdvägar eller på gravfält. I enstaka fall är de försedda med runinskrifter och kanske har de tidigare varit bemålade med bjärta färger. De förefaller ha fungerat som både minnesmärken, gravstenar, territoriella markörer och illustrationer till sägner som förts vidare genom muntlig tradition. Av allt att döma har de haft en central betydelse i det gotländska samhället.
I allmänhet utgörs bildstenarna av fristående stenblock, som getts en slät yta för bildframställning. Ibland har de formats för att få en särskild kontur. Utsmyckningarna håller hög kvalitet och detaljrikedomen gör dem till oskattbara källor om klädmode, vapen, fartyg och riter. Exempelvis är det tack vare bildstenarna vi känner till vikingaskeppens rutiga segel. I många fall är stenarna smyckade med motiv ur förkristen religion, som solhjul, drakormar och gudabilder. Kanterna är ofta markerade med komplicerade flätmönster.
Vi vet inte mycket om de konstnärer som tillverkade bildstenarna. Den höga kvaliteten på hantverket talar dock för att de var specialiserade yrkesutövare. Om de var kringresande eller utövade sin profession i fasta verkstäder vet vi inte. Påtagliga likheter i bildframställning och teknik talar för att bildhuggarna verkade i grupp och lärde sig av varandra. Ibland användes mallar, så att samma figurer upprepades på flera stenar. Se exempelvis den åttbente Sleipner, ryttaren och den omgivande flätbandsornamentiken på dessa två stenar:
Idag finns vissa bildstenar kvar på sina ursprungliga platser, medan andra sedan länge sitter inmurade i kyrkväggar. Några har förflyttats till museer, vilket skyddar dem från regn, vind och mossangrepp. Ett flertal bildstenar finns att beskåda på Gotlands museum i Visby och Historiska museet i Stockholm. De är väl värda att söka upp och studera. Att innehållet ofta går att härleda till berättelser ur den nordiska mytologin gör uttydningen spännande. Välbekanta motiv är valkyrior som välkomnar fallna krigare till Valhall, korparna Hugin och Munin och smeden Völunds flykt ur fångenskapen. Det är en sällsam upplevelse att upptäcka att det går att förstå vilka berättelser och gestalter som skildras i bilder som ristades för tusen år sedan. Om den isländska sagalitteraturen är den skriftliga nedteckningen av den nordiska mytologin, så är det här illustrationerna.
De gotländska bildstenarna är en ovärderlig kulturskatt, som förtjänar mer uppmärksamhet än vad de har fått. Detta sagt vill jag skicka en liten hint till våra politiker i Kulturdepartementet: Sverige är redan ett land rikt på världsarv och världsminnen, men om ni letar efter ytterligare någon kulturföreteelse värd att världsminnesklassa, så är de gotländska bildstenarna mitt tips. Deras kulturvärde måste sägas vara enormt och bör både beaktas och skyddas. De borde ha nominerats till UNESCO för länge sedan, men det är inte för sent än.
Fotnot: Den översta bilden är hämtad från Wikimedia Commons. Attribution: Bengt A. Lundberg / Riksantikvarieämbetet / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.5)
Övriga bilder är privata.
Tryckta källor:
Baehrendtz, Nils Erik och Ohlmarks, Åke (1993), Svensk kulturhistoria. Svenska krönikan, Forum
Erikson, Bo G. och Löfman, Carl O. (1985), Sagan om Sverige, Natur och Kultur
Herlin Karnell, Maria (red. 2012), Gotlands bildstenar: järnålderns gåtfulla budbärare, Fornsalens förlag
Sandström, Sven (red. 1991), Konsten i Sverige från forntid till 1800, Norstedts
Otryckta källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bildsten
Information har även inhämtats vid besök på Historiska museet i Stockholm.
Först publicerad på Kulturminnet.
Prenumerera på YouTube:
Om du uppskattar Allmogens oberoende arbete med att skildra vår fina svenska historia och nordiska kultur så är du välkommen att handla något fint i butiken eller stödja oss med en frivillig gåva. Tack på förhand!
Stöd Allmogens via Swish: 123 258 97 29
Stöd Allmogens genom att bli medlem
Stöd Allmogens i ditt testamente
Historiska kartor över Gotland
Våra väggkartor är varsamt restaurerade, sekelgamla kartor som trycks på nytt i Ångermanland på matt, åldringsbeständigt premiumpapper av museumkvalitet. 1% av intäkterna går direkt tillbaka till kulturarvet!
Populärt
- Allmogeslakten på Helgeandsholmen 1463
- Rökstenen (Ög 136)
- Liten blåklocka framröstad till Sveriges nationalblomma
- Allmoge – vad är det?
- 25 mars 1644: Massakern av skånska bönder i slaget vid Borst
- Plågan i Gullspångsälven
- 20 amerikanska orter namngivna av och efter svenskar
- Tal på Svenska Flaggans Dag
- Albertus Pictor – vår främsta medeltidskonstnär